Een zorg minder voor dialysecentrum Spaarne Gasthuis

Referentie details

  • Locatie Haarlem
  • Oplevering 2019
  • Adviseur Technisch Adviesbureau Kaandorp
  • Installateur M&O Techniek
  • Branche Zorg

Het Spaarne Gasthuis in Haarlem voert per 1 oktober 2019 al vijftig jaar dialyses uit bij mensen met ernstige nierproblemen. Vanwege de belangrijke regiofunctie werd 17 jaar geleden een apart dialysecentrum geopend. Oorspronkelijk als noodgebouw, en dus inmiddels hard aan renovatie toe. De nieuwe klimaatinstallatie is het meest energiezuinige en comfortabele verwarmings- en koelsysteem ter wereld: de City Multi VRF R2 van Mitsubishi Electric. Onafhankelijk per ruimte in te stellen voor koeling, ontvochtiging, recirculatie en verwarming.

Mitsubishi Electric koelt en verwarmt gelijktijdig

Het was geen eenvoudige klus voor het bouwteam. Het dialysecentrum moest namelijk tijdens renovatie zo veel mogelijk blijven functioneren voor de 150 hemodialysepatiënten, die gemiddeld drie keer per week voor hun circa vijf uur durende behandeling komen; een bezoek dat letterlijk van levensbelang is. Daarom werd er een uitgebreide risico-inventarisatie gemaakt. Met als resultaat dat het project in vier fases werd opgedeeld, waarbij steeds driekwart van het centrum operationeel bleef.

Wekelijks overleg

Daar waar GeelRonitz Bouwgroep hoofdaannemer was voor het gehele werk en zelf het bouwkundige deel uitvoerde, was M&O Techniek uit Wormer hoofdaannemer voor het installatiewerk. Dat betekende de volledige voorengineering, het opstellen van de begroting, en het coördineren alle disciplines. “Wij zijn specialist in de werktuigbouwkundige installatietechniek, en werkten voor de elektro-, meet- en regeltechniek en dataverbindingen met onze dochteronderneming GVE-Techniek samen. Verder schakelden we CMK Luchttechniek en Koudebureau IJskoud als uitvoerend koeltechnisch installateur in”, aldus Ruud Meijns, directeur van M&O Techniek. Gezien het strakke schema en het grote belang om bijvoorbeeld verstoringen in de energievoorziening te voorkomen, vond er wekelijks overleg plaats tussen alle technische partijen. Niet op managementniveau, maar geleid door de M&O-monteurs die naast hun vakinhoudelijke deskundigheid ook de bevoegdheid hadden om iedereen aan te sturen, beslissingen te nemen, en te communiceren met de mensen in de zorg.

Individuele regelbaarheid 

De bestaande klimaatinstallatie is volledig vervangen. Die bestond voor het grootste deel uit single-splitunits, aangevuld met enkele multi-splitsystemen, die echter óf collectief verwarmen óf collectief koelen. Het nieuwe Mitsubishi Electric City Multi VRF R2-systeem combineert echter individuele regelbaarheid en een hoog comfort met een laag energieverbruik. Bij koeling wordt de warmte die uit een ruimte wordt onttrokken naar een BC Controller geleid. Deze verdeelbox vormt de koppeling tussen de buitenunit en de cassette-units en plafondonderbouwunits binnen, en geeft indien gewenst de geabsorbeerde warmte af in andere ruimtes. De Mitsubishi Electric BC Controller beschikt overigens als de enige ter wereld over een warmteterugwinsysteem dat met twee pijpen is uitgevoerd, waar alle andere fabrikanten drie pijpen nodig hebben; die ruimtebesparing levert interessante esthetische en praktische voordelen op.

Professionele ondersteuning

Hardware was niet het enige dat Alklima, de Nederlandse importeur van Mitsubishi Electric, leverde. Ook de professionele ondersteuning is goud waard, zeker in drukke tijden en bij veeleisende projecten. “Aan Marco van der Haven hebben we een heel goede accountmanager. Verder merken we dat de binnendienst heel serieus met onze offerteaanvragen omgaat. En tot slot maken we goed gebruik van de technische cursussen die Alklima geeft. Het is echt een samenspel, zeg maar gerust partnerschap, dat in de afgelopen pakweg twintig jaar is ontstaan. Producten met de hoogste bedrijfszekerheid. Meedenken over alternatieven. Snelle levering van onderdelen. De kwaliteit is daarmee over de hele levensduur gegarandeerd. En dat is zeker in medische omgevingen letterlijk een zorg minder.”