• Locatie Zevenbergen
  • Leestijd 2 minuten
  • Branche Zorg
  • Oplevering 2022

Complexe installatiestructuur voor Result Laboratorium Zevenbergen

Het nieuwe Result Laboratorium in Zevenbergen is recent opgeleverd. Door de complexe behoeften die een laboratorium eigen zijn, was een veelvoud aan installaties nodig om het gebouw te voorzien van koeling en verwarming op de juiste plekken. Alklima/Mitsubishi Electric speelde daarin samen met totaalinstallateur Evelo een belangrijke rol. Vooral toen bleek dat er extra koeling nodig was voor de comfortbeleving in het gebouw.

Wij zijn totaalinstallateur in dit project en hebben alle installaties gedaan, van de engineering tot en met de uitvoering.” Aan het woord is Ad Farla van Evelo. Hij vertelt dat de installaties in het nieuwe gebouw van het Result Laboratorium in Zevenbergen veelvuldig en complex zijn. “In dit gebouw zitten zoveel installatieonderdelen dat we eigenlijk kunnen zeggen dat er een gebouw om de installaties heen is gezet. Wat het vooral complex maakte, was dat er meer koelvermogen nodig was dan aanvankelijk vanuit de berekeningen bleek. Daarom hebben we extra koelvermogen moeten plaatsen.”

Hoogst mogelijke comfortbeleving

Result Laboratorium is een klinisch chemisch en hematologisch medisch laboratorium voor huisartsen en drie grote ziekenhuizen in de regio Zuidwest Nederland. Met behulp van de meest geavanceerde specialistische apparatuur wordt er 24 uur per dag bloed en andere patiëntmaterialen geanalyseerd. Het pand bestaat uit drie bouwlagen met laboratoria, kantoren en ontmoetingsruimten. Martijn Been, accountmanager van Alklima/Mitsubishi Electric legt uit dat een dergelijk gebouw een veelvoud van installaties vereist om de gebruikers de hoogst mogelijke comfortbeleving te geven. “Met de temperatuuroverschrijdingsberekening (TO-berekening) ernaast hebben we samen met Evelo gespard over de mogelijkheden. We zijn gekomen tot een ontwerp met VRF installatie in combinatie met een vloerverwarming/ koeling met behulp van het Ecodan warmtepompsysteem. Maar dan moeten we de verse lucht ook nog voorkoelen of verwarmen, en met die hoeveelheden is dat ook best een uitdaging. Met wat raadpleging en kennis van de achterban binnen onze technische afdeling is ook dit uiteraard gelukt.”

Veelvoud aan installaties

Om de complexe energiebehoefte in het gebouw te realiseren is er dus een veelvoud aan installaties toegepast. Voor de kantoren is gekozen voor een VRF R2- systeem in combinatie met kanaalunits. Hierdoor is het mogelijk om in de kantoren per vertrek de temperatuur te bepalen en kan er bijvoorbeeld in de ene ruimte gekoeld en in de andere ruimte verwarmd worden. Daarnaast wordt het gebouw aanvullend verwarmd met vloerverwarming, waarvoor weer Ecodan-systemen geplaatst zijn. Een cilinderunit maakt het warm tapwater voor de douches en pantry’s. Ook met de luchtbehandelingskasten kan gekoeld en verwarmd worden. Dit is gedaan met een PUHY-P500 in combinatie met een PAC-AH en de tweede luchtbehandelingskast heeft een cascade van 2x PUHZ-SHW230.