• Locatie Heerde
  • Leestijd 4 minuten
  • Branche Woningbouw
  • Oplevering 2023

Compact wtw-ventilatiesysteem perfect voor woningen

Vrijwel iedereen zet regelmatig een raam open om de woonkamer of slaapkamer even lekker te luchten. Ventileren is belangrijk, want als de luchtvochtigheid te hoog is, krijg je bijvoorbeeld schimmelvorming en dat kan weer leiden tot gezondheidsklachten. Maar tegenwoordig zijn veel huizen zo goed geïsoleerd dat even een raam openzetten niet meer voldoende is voor een constante, gezonde en schone luchtkwaliteit in huis. Bovendien verlies je op die manier veel warmte in het stookseizoen. De oplossing? De residentiële Lossnay van Alklima/Mitsubishi Electric. 

“Dit warmte terugwin-ventilatiesysteem is compact, heel stil en makkelijk uit te breiden met andere sensoren zoals een CO2-meter”, zegt Peter Muizebelt, consultant bij Alklima. Goede ventilatie zorgt voor luchtverversing en afvoer van overtollig vocht, vervuilde lucht en geuren. De hoeveelheid lucht die je moet kunnen ventileren, hangt af van de grootte van de woning. De Lossnay-serie heeft nu drie types op de markt die op een energiezuinige manier zorgen voor een optimale luchtkwaliteit in woningen. Het systeem is ook gespiegeld verkrijgbaar, dus in zowel een linkse als rechtse uitvoering. Met de verschillende standen is de luchtcapaciteit regelbaar. “Er is er dus voor alle nieuwbouwwoningen een passend type.”

Verse, gefilterde buitenlucht

De Lossnay ventilatieunit bestaat uit een vierkante ‘doos’ van ongeveer zeventig centimeter breed en vijftig centimeter diep. Hij kan dus gemakkelijk in een technische ruimte of een berging geplaatst worden. Op de unit worden vier kanalen aangesloten waarvan er twee naar buiten gaan. De twee ventilatormotoren in de wtw-unit zorgen ervoor dat door het ene kanaal verse, gefilterde buitenlucht binnenkomt en door het andere vervuilde lucht naar buiten wordt afgeblazen. Bijkomende voordeel is dat de twee ventilatoren apart instelbaar zijn waardoor de toevoer- en afvoerkanalen optimaal kunnen worden afgesteld. De andere twee ventilatiekanalen gaan de woning in om lucht te verversen in ruimtes zoals de woon- en slaapkamers. Of juist om vervuilde lucht af te zuigen uit het toilet en vochtige lucht uit de badkamer en de keuken.

Met een raam openzetten, gooi je de eerder opgewarmde warmte-energie in een keer weg. Bovendien haal je vochtige lucht binnen. De grote voordelen van dit wtw-systeem zijn volgens Muizebelt dat je op een gecontroleerde manier verse en gefiltreerde lucht in je woning krijgt en dat de warmte uit de lucht grotendeels hergebruikt wordt. Daarmee gaat het Lossnay-systeem verder dan bijvoorbeeld mechanische ventilatie, waarbij sleuven aan de zijkant van raampartijen voor verse lucht zorgen die op een centraal punt weer wordt afgezogen. “Door de warmteterugwinning blijft de temperatuur in huis gelijkmatiger en hoef je minder te stoken om je woning op temperatuur te houden. Bovendien zijn er geen koude luchtstromen voelbaar en dat zorgt voor nog meer comfort.”

Door een efficiënte terugwinning van warmte kan tot negentig procent van die warmte worden hergebruikt. Dat komt doordat de kanalen zo worden aangelegd dat de luchtstromen elkaar kruisen in de wtw en dus werken als kruisstroomwisselaar. Het kanaal dat koude lucht binnenhaalt raakt op een bepaald punt bij de warmtewisselaar bijna het kanaal dat warme lucht afzuigt. Op dat punt ontstaat uitwisseling, zodat de warme lucht die je wegzuigt zijn warmte overgeeft aan de ingaande lucht. De ingaande lucht komt op die manier minder koud de woning binnen. Daardoor hoeft de verwarmingsinstallatie minder hard te werken en is er minder energie nodig om de ruimte te verwarmen. Energiezuinig dus!

DENK! installatieadvies

Muizebelt zit vaak bij adviseurs aan tafel waar hij zijn kennis deelt over oplossingen voor utiliteit en woningbouw. Ard Gijsendorffer van DENK! installatieadvies is een van die adviseurs en gespecialiseerd in energiebesparende installatieconcepten. De residentiële Lossnay noemt hij “bijna geruisloos”. Het Lossnay wtw-ventilatiesysteem vindt Gijsendorffer het meest compact en eenvoudig te installeren ten opzichte van andere woningbouwventilatieunits. “Je hebt een goede luchtverversing met goede luchtfiltratie, een laag geluidsniveau en diverse aansluitmogelijkheden, afhankelijk van de ophangpositie. En natuurlijk een maximale energiebesparing op de ventilatie.”

Bypass voor de zomer

In de winter is het verwarmen van de lucht door de wtw-functie een voordeel. Maar in de zomer zit je natuurlijk niet te wachten op verwarmde lucht. Dan kan de wtw-installatie andersom voor je werken. “De inkomende warme lucht wordt afgekoeld met behulp van de koelere luchtstroom naar buiten. Daarnaast hebben de units een extra mogelijkheid om de lucht in de woning af te koelen door middel van een klepje (bypass). Deze bypass zorgt ervoor dat ’s nachts de koelere lucht van buiten niet langs de warmtewisselaar stroomt en dus geen warmte terugwint. Dat zorgt voor verlaging van de binnentemperatuur.”

Seriematig

Vanwege de huidige energiezuinige bouwvoorschriften zit in nieuwbouwwoningen al de benodigde infrastructuur om de aan- en afvoerkanalen makkelijk te plaatsen. In bestaande bouw is het inpassen een stuk lastiger en vergt het vaak een renovatie waarbij ventilatiekanalen moeten worden aangelegd. Dit wtw-ventilatiesysteem sluit volgens Muizebelt dan ook het beste aan bij seriematige woningbouw en grootschalige renovatie van woningen of het transformeren van kantoren naar woonruimtes.

Na aanschaf en installatie wordt het wtw-systeem door een installateur ingeregeld voor de verschillende ruimtes in huis. Een toilet is ten slotte kleiner dan een keuken en heeft dus minder afzuiging nodig. Hij stelt het systeem zo in dat iedere ruimte zijn gevraagde luchtcapaciteit krijgt. Sensoren, zoals een CO2-sensor, zorgen daarnaast voor een constante optimale luchtkwaliteit. In principe is dat voldoende voor een gezond en energiezuinig binnenklimaat. “Toch vinden veel mensen het fijn om zelf ook te kunnen bijsturen. Bijvoorbeeld door hem een standje hoger te zetten of een boosterknop te gebruiken die gekoppeld is aan de lichtschakelaar. Het is ook mogelijk om de Lossnay door middel van een wifi-module via een app te besturen.”

Plug & play

Eventueel is de unit uit te breiden met geluidsdempers. In een hogere stand geeft het systeem wat meer geluid. Dat komt doordat er meer lucht stroomt door de kanalen. Muizebelt: “Sommige mensen ergeren zich sneller aan het geluid van een luchtstroom. Met de plug & play-box is het heel makkelijk om het geluid nog verder te dempen. Die zet je boven op het apparaat. Daarna kan je de unit bij wijze van spreken in de bibliotheek neerzetten!”