• Locatie Amsterdam
  • Leestijd 3 minuten
  • Branche Retail
  • Oplevering 2019

Chic House of Rituals

Het prachtige pand aan het Spui 10 in Amsterdam is het stijlvolle onderkomen van House of Rituals. Omdat een comfortabel binnenklimaat in deze flagship store boven alles gaat, koos installateur Waterman voor het energiezuinige 2-pijps City Multi VRF R2-systeem van Mitsubishi Electric. 

Vier bouwlagen op een vierkant grondplan: dat is de korte bouwkundige beschrijving van het rijksmonument aan het Spui 10. Ter gelegenheid van het twintigjarig bestaan liet het puur Nederlandse cosmeticamerk Rituals zijn oog op deze landmark vallen voor de opening van een flagship store. Het interieur is ontworpen voor een buitengewone merkbeleving, gebaseerd op een holistisch winkel- en lifestyleconcept. Dat betekent naast een winkel met premiumproducten ook een specialiteitenrestaurant, parfumbar, uitgebreide spa en welnessruimtes. Plus een gedeelte voor het personeel en kantoren. Veel verschillende functies dus in een object dat voor het hele bouwteam en installateur Waterman een uitdaging was na de eerste schouw. Het karakter van het Rijksmonument was namelijk volledig verdwenen door afbouwwerkzaamheden van verschillende eerdere huurders. Dat bleek echter eveneens een enorme kans: Rituals besloot namelijk de gehele binnenkant tot vrijwel casco te strippen, waardoor Waterman het installatietechnische ontwerp optimaal kon integreren.

Klimaatsysteem House of Rituals

Hoger comfortniveau

Waterman Installatietechniek is de huisinstallateur van Rituals voor een groot deel van West-Europa, en kreeg binnen bepaalde kaders de volledige ontwerpvrijheid. “We hebben al heel snel de conclusie getrokken dat we niets meer konden doen met de bestaande installaties. Deze waren sterk verouderd en waren niet geschikt voor de diverse toekomstige functies”, zo blikt Erik van Oort, operationeel directeur van Waterman terug. “Zo was er een kwalitatief hoogwaardige installatie nodig met een hoger comfortniveau dan bij reguliere winkels, gezien de verschillende functies. Klanten verblijven langer en anders. Hoewel het duidelijk was dat met de oude bouwkundige schil nooit een NOM-niveau kon worden bereikt, hebben we vol ingezet op maximale energiebesparing binnen de complexiteit van het pand.” Waterman nam op eigen initiatief een externe adviseur in de arm om hun werk te toetsen, en benaderde meerdere partijen met ervaring met het technisch ontwerp in dit soort panden. “Omdat de installaties dermate groot en complex waren, zochten we een leverancier die heel goed meedenkt.”

Beste totaalpakket

Na gesprekken met diverse mogelijke partners werd duidelijk dat Alklima op alle vlakken een flinke stap extra zet. Van Oort: “Als je puur kijkt naar de klimaat/ventilatiecombinaties, dan zijn er veel mogelijkheden. We hebben zeker scherpe aanbiedingen voor componenten ontvangen, maar wij zochten een partij die ons kon ondersteunen in het hele traject van dit mooie, uitdagende en complexe project. De boodschap van Alklima was heel duidelijk: we gaan van a tot z meekijken, begeleiden en ondersteunen. Uit eerdere samenwerkingen wisten we dat ze deze belofte ook waarmaken. We hebben voortdurend met elkaar gespard op engineering, levering, uitvoering en inbedrijfstelling. In dat hele totaalpakket is Alklima verreweg de beste.” Adviseur Martijn van Leerdam en accountmanager Martijn Been vormden samen, met diverse collega’s van de binnendienst, vanuit Alklima een team met Waterman-projectleider Arjan Bosch. “De adviseur had al een voorzet gedaan met berekeningen en tekeningen”, vertelt Been. “Er is inderdaad veel contact geweest over de verschillende vertrekken. Zo ontstaat in gezamenlijkheid de keuze voor het optimale klimaat- en ventilatiesysteem. Vervolgens hebben we een voorstel inclusief leidingschema met alle technische gegevens uitgewerkt en een offerte gemaakt. Daarmee is voor de installateur heel overzichtelijk wat hij precies krijgt en wat hij moet gaan doen.”

Zeer hoge COP-waarde 

Het kloppend hart van de klimaatinstallatie is het Mitsubishi Electric City Multi R2 VRF-systeem. Warmte uit de gekoelde ruimtes wordt in één compressiegang in de vertrekken van het House of Rituals gebracht waar een warmtevraag is. Ruimtes zijn dus afzonderlijk regelbaar en het systeem is extreem zuinig. Deze leidt tot een zeer hoge COP-waarde (periodiek zelfs 8.0), minder leidingwerk en veel minder verbindingen. Daarnaast blijft het leidingwerk dankzij het 2-pijpssysteem slanker; ideaal bij zichtwerk, maar ook wanneer ruimtes beperkt zijn. Het klimaatsysteem bij House of Rituals bestaat verder uit een groot aantal VRF-buitendelen, Lossnay WTW-units in de commerciële ruimtes, en een luchtbehandelingskast voor de toevoer van verse lucht in het restauratiegedeelte. “Dat maak dit project zo mooi”, vat Been samen. “Heel veel van onze productgroepen worden samengevoegd: verwarming, koeling en ventilatie.” Bovendien nam Waterman slimme beslissingen in beheer en onderhoud. “We hebben nadrukkelijk vooruitgedacht in monitoring op afstand. Ook die techniek heeft Alklima in huis, en dat systeem werkt supergoed. Uiteindelijk gaat het om service, kwaliteit en meerwaarde leveren”, zo besluit Van Oort.

VRF-systeem buitendelen Mitsubishi Electric