Energiebedrijf Eneco in handen van Mitsubishi Corporation
De overname betekent dat twee andere consortia achter het net vissen. Dat ging om enerzijds Shell en pensioenfonds PGGM en anderzijds Rabobank en investeerder KKR. De Japanners boden naar verluidt meer. De waarde van Eneco werd geraamd op 3 miljard euro.
Volgens Eneco is het bod van de Japanse combinatie het best voor de gemeenten die aandeelhouder zijn en voor de medewerkers. De overname zal niets veranderen aan de werkgelegenheid of aan de arbeidsvoorwaarden, stelt het bedrijf. Dat was een voorwaarde voor de overname. Ook blijft het hoofdkantoor in Rotterdam.
De huidige topman van Eneco, Ruud Sondag, zal aftreden nadat de overname is afgerond. Wel blijft hij bij het bedrijf betrokken als adviseur. Het is nog niet bekend wie de nieuwe topman of topvrouw wordt, wel dat het een Nederlander blijft.
Nieuwe kopers
Mitsubishi Corporation is een industrieel conglomeraat dat tien verschillende takken onder zich heeft die zo goed als alles beslaan wat er te maken valt. Een van die groepen bouwt bijvoorbeeld auto's, een andere groep bouwt windmolens en energieopslag. Mitsubishi heeft kantoren over de hele wereld, en telt 75.000 werknemers.
De andere koper, Chubu, is het derde grootste energiebedrijf van Japan, met ruim 10 miljoen klanten.
Met de aankoop van Eneco wil het consortium zijn positie en ambities op de energiemarkt en transitie in Europa uitbouwen. Mitsubishi werkt al sinds 2012 met Eneco samen bij de bouw van windmolenparken. In Duitsland bouwt het bedrijf aan een van Europa's grootste batterijopslagprojecten.
De verkoop moet nog wel goedgekeurd worden door de 44 gemeenteraden. Dat moet de komende maanden gebeuren. De gemeenten stemden eerder al in met het verkopen van het energiebedrijf. Als 75 procent van de aandelen instemt met het bod van Mitsubishi en Chubu is de deal rond.