Alklima / Mitsubishi Electric onthult duurzame innovaties tijdens de VSK 2024

  • Datum
  • Leestijd 6 minuten
  • Doelgroep Adviseur, zakelijk, huiseigenaar, installateur

Utrecht/Alblasserdam, 6 februari 2024 – Arjen de Jong, algemeen directeur van Alklima / Mitsubishi Electric Living Environment Systems, blikt terug op het afgelopen jaar. "De vraag naar energiezuinig verwarmen en koelen blijft groot. Dit komt door het afnemende vertrouwen in betaalbaar aardgas en stookolie", benadrukt De Jong. "Duurzame producten zijn daarom populairder dan ooit. Wij bieden oplossingen voor alle sectoren en toepassingen die zich al jarenlang bewezen hebben en veel vertrouwen genieten in de markt. Ondanks alle onzekerheden kijken we optimistisch naar de toekomst en verwachten we verdere groei in 2024."

  • Een uitgebreid productassortiment voor een duurzame warmtevoorziening, milieuvriendelijke klimaatregeling en efficiënte IT-koeling

  • Warmtepompoplossingen voor nieuwbouw en modernisering

  • Koelen en verwarmen in zakelijke omgevingen

  • IT-Cooling-oplossingen voor optimale koeling

Alklima / Mitsubishi Electric onthult uitgebreid productassortiment

Als toonaangevende leverancier van integrale oplossingen op het gebied van verwarming, ventilatie, klimaatregeling, proceskoeling en IT-precisiekoeling heeft het bedrijf in Alblasserdam haar uitgebreide productassortiment gepresenteerd tijdens de VSK 2024 in Utrecht.

Mitsubishi Electric is al tientallen jaren een toonaangevend bedrijf op het gebied van ontwikkeling en fabricage van efficiënte inverter-geregelde compressoren. De zeer efficiënte compressoren zijn het belangrijkste onderdeel van de buitenunits en worden volledig ontwikkeld en geproduceerd door Mitsubishi Electric. Hierdoor heeft het bedrijf de kennis en expertise om alle producten en onderdelen naadloos op elkaar af te stemmen. De inverter-geregelde compressoren vormen de kerncomponenten in alle vermogensklassen en toepassingen en zijn essentieel voor de energie-efficiënte en veilige werking van de warmtepompen en koudwatersystemen.

Warmtepomp-oplossingen voor nieuwbouw en modernisering

Als innovatie werden de energiezuinige Ecodan-warmtepompen met het koudemiddel R290 (propaan) als monoblock-varianten gepresenteerd. R290 is een alternatieve, milieuvriendelijkere oplossing voor diverse toepassingen en biedt een toekomstbestendige oplossing, zelfs in situaties waar andere alternatieven zoals F-gassen wegvallen. De nieuwe R290 Ecodan-warmtepompen, behorend tot de PUZ-WZ-serie, zullen bij de marktintroductie beschikbaar zijn in drie vermogensniveaus: 5 kW, 6 kW en 8 kW. De nieuwe units met een maximale voorlooptemperatuur tot 75°C bieden de ideale ingang tot de markt voor renovatieprojecten.

Voor gebouwen met een hoge vraag naar verwarming en warm water presenteerde Alklima / Mitsubishi Electric haar lucht/water-warmtepompencascade Ecodan in combinatie met de heetwaterwarmtepomp QAHV op basis van het natuurlijke koudemiddel R744 (CO2). Bij deze systeemcombinatie voorziet een warmtepompcascade de ruimtes uitsluitend van warmte, terwijl de heetwaterwarmtepomp de warmwatervraag dekt. Deze innovatieve oplossing is ideaal voor gebouwen die veel warm drinkwater vereisen, zoals meergezinswoningen, fitnessstudio's of hotels. Cascade-oplossingen van maximaal zes Ecodan-warmtepompen met een verwarmingsvermogen tot 138 kW zijn mogelijk. Gecombineerd met de QAHV CO2-warmtepomp, die warm water tot 90 °C levert, biedt dit een optimale oplossing voor gebouwen met een hoge warmtebehoefte.

De lucht/lucht-warmtepompsystemen uit de RAC-serie, die als single- of multisplit-oplossingen woonkamers, kleine kantoren of praktijken op een energiezuinige manier kunnen koelen of verwarmen, zijn ook erg in trek. Hiermee kunnen vermogens variërend van 1,5 tot 18 kW worden gerealiseerd. Een opvallende eigenschap is de Hyper-Heating-technologie, waarmee het vermogen van de warmtepomp bij lage buitentemperaturen kan worden verhoogd. De buitenunits met Hyper-Heating-technologie zijn door Mitsubishi Electric specifiek ontworpen voor verwarming in zeer koude klimaatomstandigheden, waardoor toepassingen mogelijk zijn tot een buitentemperatuur van -30 °C. Afhankelijk van het type unit kunnen ze het verwarmingsvermogen constant op -15 °C, c.q. tot -25 °C houden.

Nieuwe inverter-geregelde warmtepompen met R32

De verwarmingstechniekspecialist uit Alblasserdam heeft de Eco-, Power- en Zubadan-inverters voor de Ecodan Monoblock- en Split-buitenunits met het koudemiddel R32 compleet herzien. Dankzij talrijke technische vernieuwingen en optimalisaties in de constructie konden de nieuwe R32-compressoren nog compacter, krachtiger en efficiënter worden ontworpen. De units zijn zo ontwikkeld dat ze, als optie, ook kunnen koelen en daarmee gedurende het hele jaar zorgen voor luchtconditionering in de ruimte. De buitenunits met Eco-inverters zijn per direct verkrijgbaar in de vermogensklassen van 3 en 4 kW. Met de kleinste buitenunit garandeert Mitsubishi Electric een toepassingsgebied tot -20 °C. Bij de split-systemen met Power- of Zubadan-invertertechnologie zijn ook talrijke herzieningen en productoptimalisaties aan de compressor doorgevoerd. Zo zijn de unitseries PUZ-SWM met Power-inverter en PUZ-SHWM met Zubadan-inverter in vijf vermogensklassen met 6, 8, 10, 12 en 14 kW beschikbaar. De toepassingsgebieden van de nieuwe split-units bedragen bij de buitenunits met Power-inverter -25 °C en bij de units met Zubadan-invertertechnologie -30 °C.

Koelen en verwarmen in de zakelijke omgeving

Voor gebruik in middelgrote kantoorgebouwen, winkels of praktijken zijn de PUMY-buitenunits van het City Multi VRF-systeem beschikbaar voor zowel koeling als verwarming. Kenmerkend voor deze unitseries zijn de uitstekende energie-efficiencywaarden, een lager geluidsdrukniveau en een breed scala aan aantrekkelijke typen binnenunits. De efficiëntie is verder verbeterd dankzij het gebruik van het Low-GWP-koudemiddel R32. De Branch Box biedt een bijzonder grote variëteit aan mogelijke systeemconfiguraties, waardoor alle binnenunits uit de series van Mr. Slim- en M-serie kunnen worden gebruikt.

Met de introductie van de verticale Hybrid BC-controller voor het R32 Hybrid VRF-system (HVRF) uit de City Multi-serie breidt de fabrikant haar productassortiment verder uit en biedt extra mogelijkheden voor haar marktpartners op het gebied van planning en implementatie van HVRF-installaties met het koudemiddel R32. De nieuw ontwikkelde HBC-controller kan verticaal worden geïnstalleerd en biedt daardoor een grote flexibiliteit bij het plaatsen van de HBC-controller in het gebouw. De master HBC-controller is verkrijgbaar in twee vermogens voor de R32 PURY-buitenunits uit de 200 tot 350- en de 400 tot 500-serie. Parallel worden ook de nieuwe slave HBC-controllers in twee vermogens aangeboden, die optimaal op de benodigde vermogens zijn afgestemd.

Alklima / Mitsubishi Electric presenteerde ook haar nieuwe luchtgekoelde koudwatersystemen en omkeerbare warmtepompen als eigen ontwikkeling op de VSK 2024 in Utrecht. De nieuwe serie MECH-iS-G07 en MEHP-iS-G07 worden geleverd met het koelmiddel R32. De nieuwe koudwatersystemen en warmtepompen zijn geoptimaliseerd voor gebruik in de comfort-, proces- en IT-Cooling-sector en kunnen hun voordelen te volle benutten in de warmtepompwerking bij een buitentemperatuur tot -20 °C en een uitgangstemperatuur van warm water tot 65 °C in deze toepassingen. In eerste instantie zijn er drie verschillende modules beschikbaar met zeven vermogens van 50 tot 110 kW koelvermogen. Het is mogelijk om twee modules te combineren, waardoor vermogens tot 220 kW kunnen worden bereikt.

De watergekoelde koudwatersystemen en warmtepompen uit de i-FX2-W-serie zijn beschikbaar voor bijzonder hoge vermogens in het bereik van 400 tot 1.250 kW. De units zijn geschikt voor zowel nieuwbouw- als vervangingsprojecten. Het productassortiment omvat zowel lucht- als watergekoelde koudwatersystemen, warmtepompen en INTEGRA-systemen voor gelijktijdige koeling en verwarming, waarbij twee toerentalgeregelde schroefcompressoren met volledige invertertechnologie worden ingezet. De units voor de comfortklimaatregeling leveren koudwatertemperaturen van 4 °C tot 15 °C, terwijl de machines voor IT-Cooling-toepassingen in het temperatuurbereik van 7 °C tot meer dan 22 °C werken. De uitgangstemperaturen van het koelwater c.q. warmwatertemperaturen voor de warmtepompmodus kunnen bij deze unitserie tot max. 72 °C worden gerealiseerd.

IT-cooling-oplossingen voor een optimale koeling

Alklima / Mitsubishi Electric heeft haar volledig zelf ontwikkelde en geproduceerde IT-Cooling-systeem voor kleine en middelgrote datacenters geïntroduceerd met de nieuwe MECH-iS-G07 koudwatersystemen in combinatie met w-MEXT-klimaatkasten. Het nieuwe IT-Cooling-systeem wordt gekenmerkt door het gebruik van hoogwaardige componenten in alle combinaties. Er zijn zeven vermogens beschikbaar, variërend van 6 tot 27 kW, die elk met maximaal 15 units in serie kunnen worden geschakeld. De nieuwe w-MEXT-klimaatkasten bieden, in vergelijking met conventionele units, maximaal koelvermogen op het kleinst mogelijke plaatsingsoppervlak. Met drie verschillende opties voor luchtgeleiding kunnen ze bijzonder flexibel in de installatieruimte worden ingezet. Naast de standaard koelvariant zijn ook de modi verwarmen, bevochtigen, ontvochtigen en vrije koeling beschikbaar.

Cloud-oplossingen voor alle toepassingen

Op het gebied van digitalisatie heeft Alklima / Mitsubishi Electric haar aanbod voor op de cloud gebaseerde, systeemoverkoepelende regeling uitgebreid en verrijkt met talrijke functies. Dit jaar zal de herontworpen MELCloud-technologie worden gelanceerd in de toepassingen "Commercial" en "Home". De focus ligt op het vereenvoudigen en digitaliseren van service, bediening en energiemonitoring voor de gebruiker of het ondersteunende servicebedrijf via de op de cloud gebaseerde regelapp. Met behulp van de MELCloud-app kunnen vrijwel alle Mitsubishi Electric airconditioning-, ventilatie- of verwarmingssystemen veilig worden bediend en bewaakt via een beveiligde toegang, zowel mobiel als online, en dit geldt zelfs voor meerdere locaties die gezamenlijk worden beheerd.

Meer informatie is verkrijgbaar bij Alklima / Mitsubishi Electric, Van Hennaertweg 29, Alblasserdam, e-mail: info@alklima.nl, tel.: +31 78 615 0000, www.alklima.nl