De feiten

Het geluid van een warmtepomp

De binnen-unit: stiller dan het geritsel van bladeren

Met slechts 19 dB(A)* biedt Mitsubishi Electric één van de stilste units aan op de markt. De units werken zo goed als geruisloos en dienen perfect voor eender welke ruimte. Zo kun je in de zomer met het raam dicht slapen, en is een goede nachtrust gegarandeerd. Door jarenlange ervaring slaagt Mitsubishi Electric er keer op keer in om binnen- en buiten-units te ontwikkelen met een zeer laag geluidsniveau. Een stille binnen-unit staat immers garant voor een onverstoord comfort. Een gemiddeld geluidsniveau van 23 dB(A) wordt nagestreefd voor alle binnen-units.
Ter vergelijking: het geluidsniveau in een rustige kamer bedraagt 40 dB(A). Bovendien betekent 3 dB(A) meer, meteen een geluidsverdubbeling.

*Gemeten op 1 m afstand.

Het geluid van de buiten-unit

Zoals vaak in de media wordt belicht, maakt een warmtepomp geluid. Geluid hoeft echter niet gelijk te zijn aan lawaai, zo bewijzen onze units. Het geluid van een warmtepomp wordt geproduceerd door de binnen-units en door de buiten-unit. Hier zit echter ook nog verschil in, en dat lichten we graag toe.



Hoe wordt geluid geproduceerd door de warmtepomp
Het geluid van een lucht-/water-warmtepomp buitendeel wordt geproduceerd door twee onderdelen, namelijk de ventilator en de compressor. Beide variëren in toerental (en dus in geluidsproductie) afhankelijk van de buitencondities en de temperatuur in de woning. Daarnaast speelt ook de modus van het systeem (ruimteverwarming, koeling of warm tapwater) een rol. Tot slot kan het systeem nog functioneren in een legionellabeschermingsprogramma of een ontdooicyclus. Bij al deze verschillende omstandigheden (buitencondities en modus) ontstaan dus andere geluidswaarden en veelal zijn deze niet te simuleren. Bovendien kan een geluidstest die bijvoorbeeld in april uitgevoerd wordt een andere uitkomst opleveren dan dezelfde test in november.

Beperkt geluidsniveau
Kort samengevat valt het functioneren van een lucht-/water-warmtepomp als volgt te omschrijven: bij een koude dag zal het systeem opschakelen en bij een relatief warme dag (dat is al bij >5 graden) draait het systeem (laag) in deellast. Bij omstandigheden waarbij bewoners veelvuldig buitenshuis zijn draait het systeem dus maar beperkt, door een beperkt gebruik van warm tapwater. Hierdoor is er sprake van een zeer laag geluidsniveau.

 

Wattz-Cube: een slim schuurtje voor buiten-unit warmtepomp

Een fabrikant probeert bij de ontwikkeling van een warmtepomp altijd een evenwicht te vinden tussen energie-efficiëntie, compactheid en een zo laag mogelijk geluidsniveau binnen de betreffende maatvoering, maar uiteraard speelt ook de esthetiek een belangrijke rol. Een mogelijk is hierin is het toepassen van een omkasting, welke op een esthetische manier het buitendeel onderdeel laat zijn van de tuin, schuur of schutting Daarnaast laten de eerste geluidstesten ook zien dat het geluid bij warm tapwaterbereiding en 1 graden buitentemperatuur wordt gereduceerd tot 35 dB(a) (niet tonaal), op de erfgrens, de verwachte geluidseis voor de buiten-units. Dit dankt de kast vooral aan de geluiddempende platen aan de binnenzijde en het feit het aanzuigen en uitblazen aan één zijde plaatsvindt: richting de eigen tuin.
 

Klik hier om meer te lezen over Wattz-Cube