Certificeringsmethode voor de duurzaam gebouwde omgeving

Alle informatie over BREEAM

Kom meer te weten over BREEAM

Over BREEAM

Sinds 2009 is BREEAM-NL de certificeringsmethode voor een duurzaam gebouwde omgeving. BREEAM staat voor Building Research Establishment Environmental Assessment Method en wordt gebruikt in meer dan 80 landen wereldwijd. Dutch Green Building Council heeft op haar beurt de methode geschikt gemaakt voor toepasbaarheid in Nederland. Hierdoor is de Nederlandse versie van het duurzaamheidskenmerk ontstaan genaamd BREEAM-NL. Met deze methode kunnen projecten worden beoordeeld op integrale duurzaamheid.

Handleiding BREEAM-NL Nieuwbouw 2020 v1.0

Om inzicht te geven in de richtlijn in relatie met de klimaatsystemen van Mitsubishi Electric is een technisch document opgesteld. Per credit wordt hierin weergegeven wat de mogelijkheden zijn met betrekking tot het behalen van de punten voor de betreffende credit. De uitwerking is dusdanig opgesteld dat deze als bewijslast ingediend kan worden. Dit document is van toepassing op het BREEAM-NL Nieuwbouw keurmerk.

Download handleiding BREEAM-NL Nieuwbouw 2020

Extra toelichting over BREEAM

Waarom BREEAM

Met een duurzaam gebouw bespaar je op de operationele kosten. Bovendien zijn duurzame projecten in trek bij huurders en gebruikers. Dit maakt dat de waarde van een gebouw stijgt. Het BREEAM-keurmerk is in de bouwwereld intussen niet meer weg te denken.

Hoe voldoe je aan BREEAM

Om het keurmerk te verkrijgen dient de opdrachtgever aantoonbaar aan specifieke eisen op het gebied van duurzaamheid te voldoen. De klimaatsystemen van Mitsubishi Electric hebben een tal van raakvlakken met betrekking tot het behalen van de doelstellingen zoals geformuleerd door BREEAM.

Hoe werkt BREEAM?

Een gebouw wordt beoordeeld op bouwkundige elementen (tussenvloeren, gevels, dak, ramen), installaties (verlichting, verwarming, koeling, ventilatie), afwerking (van onder andere vloeren en binnenwanden) en het bij het gebouw horende terrein (het bouwkavel). De beoordeling vindt plaats in onderstaande negen categorieën. De categorieën zijn weer onderverdeeld in ‘credits’. Het gebouw krijgt per credit punten toegekend. Die worden gezamenlijk doorgerekend tot één samengestelde gebouwscore. De Nederlandse creditlijst is toegespitst op de Nederlandse wet- en regelgeving, praktijkrichtlijnen en de bouwpraktijk.

  1. Management
  2. Gezondheid
  3. Energie
  4. Transport
  5. Water
  6. Materialen
  7. Afval
  8. Landgebruik & Ecologie
  9. Vervuiling

Hoe ontvang ik de BREEAM certificering?

Gebouweigenaren of ontwikkelaars kunnen een project registreren bij DGBC. Wanneer er voldoende punten worden behaald, wordt een certificaat ontvangen. Er zijn twee soorten certificaten:

  • Ontwerpcertificaat: Niet verplicht, maar wordt gezien als tussentijdse inschatting of het uiteindelijke certificaat behaald gaat worden;
  • Oplevercertificaat: Het uiteindelijke BREEAM-certificaat, zeggende dat het gebouw/project aan de eisen voldoet.

De BREEAM-NL methode bestaat uit vier verschillende keurmerken:

  1. BREEAM-NL Nieuwbouw en renovatie. Dit keurmerk wordt gebruikt om de duurzaamheidsprestatie van nieuwe gebouwen te bepalen
  2. BREEAM-NL In-Use. Hiermee worden reeds bestaande gebouwen beoordeeld op basis van drie niveaus: gebouw, beheer en gebruik
  3. BREEAM-NL Gebied. Dit keurmerk beoordeelt de duurzaamheidsprestatie van gebieden
  4. BREEAM-NL Sloop en Demontage. Dit keurmerk beoordeelt de duurzaamheid van sloopprojecten

Veel gestelde vragen over BREEAM

Is een BREEAM certificering verplicht bij wetgeving?

Nee, BREEAM certificering is niet verplicht, het geeft inzicht in de duurzaamheid van een gebouw en kan daarmee bijvoorbeeld de waarde van het gebouw verhogen.

Hoe kan je een BREEAM certificering behalen?

Voor elk project wat in aanmerking wil komen voor een BREEAM classificatie dient een creditlijst opgesteld te worden. Deze lijst is opgesteld binnen de BREEAM classificatie en beslaat een tal van aspecten wat de duurzaamheid van het pand weergeeft evenals zaken als de milieu impact. Per onderdeel/item kan een score worden behaald, zogenaamde credit-punten, welke tezamen de maximale score zullen vormen.  De maximale behaalde score zal corresponderen met een bepaalde erkenning.

Op basis van deze ingevulde creditlijst wordt het ambitieniveau van de eindgebruiker bepaald. Deze wordt vertaald naar de procentuele score die miminaal behaald dient te worden. Een onafhankelijk assessor beheert en bepaald deze score welke door de gebruiker aangetoond dient te worden met een bewijslast per credit.

Waarom is er de BREEAM certificeringsmethode?

Met een duurzaam gebouw bespaar je op de operationele kosten. Bovendien zijn duurzame projecten in trek bij huurders en gebruikers. Dit maakt dat de waarde van een gebouw stijgt. Het BREEAM-keurmerk is in de bouwwereld intussen niet meer weg te denken.

Kunnen VRF systemen toegepast worden bij een BREEAM certificering?

Ja, de VRF systemen behalen door hun duurzaamheid een goede bijdrage aan de BREAAM score. Dit is weergegeven in de handleiding BREEAM-NL, Toepassing Mitsubishi Electric City Multi VRF systemen. Veelal worden VRF systemen alleen beoordeeld door de toepassing van koudemiddelen. In deze credit kunnen minimale punten behaald worden, maar op andere vlakken des te meer.

Wat is het verschil tussen een Pass en Outstanding certificering?

Voor elk project wat in aanmerking wil komen voor een BREEAM classificatie dient een creditlijst opgesteld te worden, indien het pand aan alle credits voldoet wordt een 100% score behaald. Dit is niet reëel, het behaalde percentage bepaald de certificering, zie onderstaand

BREEAM-NL Kwalificatie

Score

Outstanding

≥85%

Excellent

≥70%

Very Good

≥55%

Good

≥45%

Pass

≥30%

 

Wat is het verschil tussen VRF en HVRF in relatie tot de certificering van BREEAM?

Bij een HVRF systeem wordt een koudemiddel met lagere GWP toegepast waardoor er voor POL1 een punt behaald kan worden, dit is met een VRF systeem niet mogelijk.

Hoe voldoe je aan BREEAM?

Om het keurmerk te verkrijgen dient de opdrachtgever aantoonbaar aan specifieke eisen op het gebied van duurzaamheid te voldoen. De klimaatsystemen van Mitsubishi Electric hebben een tal van raakvlakken met betrekking tot het behalen van de doelstellingen zoals geformuleerd door BREAAM.

Wat betekent BREEAM?

BREEAM staat voor Building Research Establishment Environmental Assessment Method en wordt gebruikt in meer dan 80 landen wereldwijd. BREEAM-NL is sinds 2009 de certificeringsmethode voor een duurzaam gebouwde omgeving. Dutch Green Building Council heeft op haar beurt de methode geschikt gemaakt voor toepasbaarheid in Nederland. Hierdoor is de Nederlandse versie van het duurzaamheidskenmerk ontstaan genaamd BREEAM-NL. Met deze methode kunnen projecten worden beoordeeld op integrale duurzaamheid.

BREEAM-NL In-Use

Voor bestaande utiliteitsgebouwen is BREEAM-NL In-Use hét managementinstrument om concreet en meetbaar met integrale verduurzaming aan de slag te gaan. Het is de meest gebruikte standaard in Europa. Het toepassen van BREEAM-NL In-Use levert je waardevolle inzichten op, waarmee je het verduurzamingstraject van je gebouw kunt vastleggen, monitoren en verbeteren. Een managementinstrument in de transitie naar een duurzaam gebouw of portefeuille. Lees meer over In-Use van BREEAM.

Downloads

Breeam_Nieuwbouw_BRL2020-v1.pdf
Bestand downloaden 938,27 kB
Breeam_Nieuwbouw_BRL2020-v1.pdf