• Datum
  • Leestijd 3 minuten

Het wrappen van een buitenunit: Upgrade jouw airconditioner of warmtepomp op functionele en esthetische wijze

Met de groeiende populariteit van airconditioners en warmtepompen als efficiënte systemen voor klimaatbeheersing, is het van belang om niet alleen naar hun functionaliteit te kijken, maar ook naar hun esthetische uitstraling. Want ondanks dat er uiteraard aandacht besteed is aan het uiterlijk van de buitenunits kunnen we toch wel gewoon eerlijk zijn; de buitenunits zijn over het algemeen niet bepaald het toonbeeld van schoonheid. Maar dat is ook niet het doel. Het doel van een airco of warmtepomp is om het binnenklimaat van jouw woning of bedrijfspand optimaal te maken. Zowel ‘s zomers als 's winters.

Toch snappen we maar al te goed dat het uiterlijk van de buitenunits een eventuele drempel kan zijn om een klimaatsysteem te laten installeren. Het oog wil tenslotte ook wat! Speciaal voor jou zijn wij aan de slag gegaan met dit blog. Er bestaan namelijk mogelijkheden om het uiterlijk van jouw buitenunit te transformeren, welke wij op een rijtje hebben gezet.

Camoufleren met een omhulsel

Doe je dit, zorg dat dat je de een vrije lucht toe- en afvoer behoudt. Plaats geen obstakels voor of achter de buitenunit. Houdt ook rekening met een vrije condensafvoer onder en om het apparaat.

Omkasting buitenunit warmtepomp

  

Slimme plaatsing
Een goede voorbereiding is het halve werk. Een slimme plaatsing kan je buitenuint uit het zicht houden. Overleg met je installateur wat de mogelijkheden zijn. Er bestaan bouwkundige oplossingen om het buitendeel in bijvoorbeeld de garage of schuur te plaatsen. Of creër meer opbergruimte én ontrek een warmtepomp uit het zicht met een handig berghok.

Plaats planten om de buitenunit heen

Staat jouw buitenunit in de tuin? Plaats er dan hoge planten omheen, waardoor de buitenunit minder opvalt.

Bij het plaatsen van de planten is het belangrijk om rekening te houden met de afmetingen en vereiste vrije luchtstroom van de buitenunit. Kies bij voorkeur groenblijvende planten, zodat je het hele jaar door kunt genieten van een mooie camouflage. Zorg er verder voor dat er voldoende ruimte is tussen de planten en de buitenunit, zodat de luchtstroom niet belemmerd wordt en buitenunit optimaal kan functioneren.

Warmtepomp plaatsen tussen groene planten

Wrappen van een buitenunit

Camoufleren en bestickeren buitenunit

Een andere doeltreffende methode is het laten wrappen van jouw buitenunit. Wrappen houdt in dat de buitenunit volledig wordt bestickerd op zo’n manier dat het de werking van de buitenunit niet belemmert.

Zo kun je kiezen voor een kleur of motief die perfect past bij de omgeving en de gevel van jouw huis of bedrijfspand. Op deze manier kun je de buitenunit op een stijlvolle manier aanpassen aan jouw persoonlijke smaak en voorkeuren.

Waar moet je rekening mee houden bij het camoufleren of wrappen van jouw buitenunit?

  • Goede luchtcirculatie: Het is van belang dat de buitenunit voldoende luchtcirculatie heeft om optimaal te kunnen functioneren. Zorg er dus voor dat de gekozen oplossing de luchtstroom niet belemmert, omdat dit de prestaties en efficiëntie kan beïnvloeden.
  • Weersbestendigheid: Als je ervoor kiest om de buitenunit te verbergen, zorg er dan voor dat de gekozen bedekking bestand is tegen verschillende weersomstandigheden. Denk hierbij aan de zon, wind, regen, sneeuw, en zelfs zilte lucht mocht je dicht bij de kust wonen. Duurzaamheid is hierbij essentieel.
  • Voorzichtig met planten: Voorkom dat bladeren of takken de buitenunit binnendringen, omdat deze storingen kunnen veroorzaken. Houd rekening met de groei van planten rondom de buitenunit en zorg ervoor dat ze het apparaat niet hinderen.
  • Toegankelijkheid: Zorg ervoor dat er altijd gemakkelijke toegang is tot de buitenunit voor onderhouds- en reparatiedoeleinden.

Door gebruik te maken van deze mogelijkheden kun je de buitenunit van je airconditioner of warmtepomp transformeren van een opvallend element naar een geïntegreerd en esthetisch verantwoord onderdeel van je huis of bedrijfspand. Laat je creativiteit de vrije loop en zorg ervoor dat jouw klimaatsysteem niet alleen effectief werkt, maar er ook prachtig uitziet!

P.S. Heb jij jouw Mitsubishi Electric buitenunit gecamoufleerd of gewrapt? Dan vinden we het maar al te leuk om het resultaat te aanschouwen. Zou je ons willen taggen op Instagram @mitsubishielectric_nl of facebook @MitsubishiElectricNL