• Datum
  • Leestijd 4 minuten

Warmtepomp voor nieuwbouw en bestaande bouw

Vanaf 1 juli 2018 worden er geen gasaansluitingen meer aangelegd voor nieuwbouwwoningen. Daarom is het belangrijk om goed te kijken naar de mogelijkheden voor het verwarmen van jouw nieuwbouwwoning. Een warmtepomp is één van deze mogelijkheden. Maar ook in een bestaande woning kan een warmtepomp een goed alternatief zijn voor de CV-ketel. Zeker op het moment dat de huidige CV-ketel aan vervanging toe is.

Hoe werkt een warmtepomp

Een warmtepomp haalt warmte uit de buitenlucht, de ventilatielucht of de bodem. Met behulp van een beperkte hoeveelheid stroom voor de compressor wordt een zeer hoog rendement gehaald, waarmee deze warmte omgezet kan worden in bruikbare warmte voor centrale verwarming en het verwarmen van tapwater. Maar wat zijn eigenlijk de voordelen van een warmtepomp? 

Welke huizen zijn geschikt voor een warmtepomp?

Je huis is alleen geschikt voor een volledige warmtepomp als het goed tot zeer goed is geïsoleerd. Dat wil zeggen: je hebt goede dak- en vloerisolatie, een gevulde spouwmuur en HR++ glas. Dat komt omdat warmtepompen werken met een verwarmingstemperatuur van maximaal 45 tot 55 graden, terwijl een cv-ketel water van 60 tot 80 graden levert. Een slecht of matig geïsoleerd huis wordt met zo’n lage watertemperatuur niet warm genoeg.

Huizen gebouwd in 1992 of later zijn goed geïsoleerd, vanaf 2000 steeds beter en vanaf 2009 zeer goed. In deze huizen kun je zonder veel aanpassingen overstappen op een warmtepomp. Check wel of jouw huis al HR++ glas heeft, dit was tot 2000 nog niet standaard. Heb je gewoon dubbel glas (dus niet HR++)? Dan moet je dit in elk geval in de ruimtes die je verwarmt (woonkamer, keuken, badkamer) vervangen door HR++ glas.

Is jouw huis gebouwd vóór 1992, dan hangt het ervan af wat er na de bouw verbeterd is aan de isolatie. Is de isolatie inmiddels goed, dan kun je aan de all-electric warmtepomp.

Warmtepomp buitendeel bestaande bouw

Warmtepomp voor nieuwbouw

Tot drie jaar na oplevering van een woning is er sprake van een nieuwbouwwoning. Een nieuwbouwwoning is een woning die dus eigenlijk pas is opgeleverd. Eén van de voordelen van een nieuwe woning is dat er weinig onderhoud nodig is en dat er veel meer isolatie is toegepast, waardoor een warmtepomp altijd in een nieuwbouwwoning kan. Per 1 juli 2018 zijn er belangrijke veranderingen doorgevoerd met gasaansluitingen. Netbeheerders mogen geen gasaansluitingen meer aanleggen bij nieuwbouwwoningen..

Nieuwbouwwoningen hebben altijd genoeg isolatie doordat deze aan de nieuwe norm voldoen. Isolatie is voldoende aanwezig en zonnepanelen zijn meestal geplaatst. Er kan gekozen worden voor een lucht/water warmtepomp en een bodem/water warmtepomp. Beiden hebben elektriciteit nodig om te functioneren en de keuze hangt voornamelijk af van het budget en de hoeveelheid energie die nodig is.

Warmtepomp voor bestaande bouw 

Warmtepompen zijn een goed alternatief voor CV-ketels en andere verwarmingsinstallaties die gebruikmaken van gas. Zeker op het moment dat de huidige CV-ketel eigenlijk aan vervanging toe is, komt de gedachte om over te stappen op een warmtepomp en gasvrij wonen ter sprake.

Gelukkig is er veel mogelijk in bestaande woningen. Wel is het belangrijk om op een aantal punten te letten voordat je overweegt om een warmtepomp in bestaande bouw te laten installeren. Dit is onder meer afhankelijk van deze drie factoren:

  • De mate van isolatie;
  • Het type verwarming;
  • De ruimte binnen en buiten de woning.

De mate van isolatie

Het is belangrijk om te zorgen voor een goede isolatie. Een warmtepomp werkt namelijk het meest efficiënt wanneer de warmte goed behouden blijft en er geen hoge temperatuur nodig is om de woning te verwarmen.

Het type verwarming

Een lucht-water warmtepomp functioneert optimaal wanneer het systeem wordt gecombineerd met een laagtemperatuur afgiftesysteem, zoals vloerverwarming. Warmtepompsystemen kunnen ook bij hogere temperaturen tot 65 graden Celsius uit de voeten. Als stelregel geldt: hoe lager de temperatuur waarop een warmtepomp kan draaien, des te hoger het rendement. Hoewel radiatoren in een CV-systeem niet altijd standaard geschikt zijn om in combinatie met een warmtepomp te gebruiken, is er met enkele aanpassingen toch veel mogelijk.

De ruimte binnen en buiten de woning

Tot slot is het belangrijk om te kijken of er voor de warmtepomp in bestaande bouw voldoende plaatsingsruimte is. Voor het gemak plaatsen veel mensen de binnenunit van de warmtepomp op de plaats waar voorheen de CV-ketel hing, of ernaast in het geval van een hybride warmtepomp. Buiten de woning dient er verder ruimte te zijn voor de plaatsing van de buitenunit.

Als globale marktleider in duurzame technologie voorziet Mitsubishi Electric in tal van duurzame oplossingen om ruimtes te koelen, te ventileren, te verwarmen en te ventileren.

Meer weten of een warmtepomp ook iets voor jouw woning is? Download dan de whitepaper die je stapsgewijs helpt met oriëntatie op de aanschaf van een warmtepomp.


Wil je weten of een warmtepomp een duurzame oplossing voor jou is?

Download gratis het e-book met waardevolle informatie die je helpt bij de keuze voor een passende warmtepomp in jouw huis.