Geschreven door: Nils - Aircoach Mitsubishi Electric
Verduurzamen van je huis
Verwarming is een grote energieverbruiker in huis: de helft van je energierekening gaat eraan op. Voor veel huizenbezitters een goede reden om isolerende maatregelen voor hun woning te nemen zoals het isoleren van muren, dak en vloer, het vervangen van glas door HR++glas en het leggen van zonnepanelen. Maar wist je dat je met een duurzame verwarming flink kunt besparen én je klaar bent voor aardgasvrij wonen?
Van het gas af
Helemaal van het aardgas af: dat kan met een volledig elektrische warmtepomp. Hij doet alles wat je cv-ketel ook doet: je huis verwarmen én warm water leveren. Maar dan duurzamer: je CO2- uitstoot voor verwarming daalt met wel 30 tot 45 procent. Zo kun je jouw huis heel klimaatbewust all-electric maken.
Waarom is een warmtepomp duurzaam?
Een warmtepomp haalt warmte uit de lucht, bodem of het grondwater en maakt daar een bruikbare temperatuur van. Een warmtepomp doet dat heel efficiënt: van 1 kWh stroom maakt een warmtepomp 2 tot 5 kWh warmte.
De warmtepomp gebruikt stroom: je zult dus merken dat je stroomverbruik toeneemt. Daar staat tegenover dat je geen (of bij een hybride warmtepomp: de helft minder) gas gebruikt. Alles bij elkaar gaat jouw CO2-uitstoot door verwarming en warm water omlaag, ook al is in Nederland de stroom nog lang niet 100% duurzaam. Vergeleken met een hr-ketel op gas is jouw CO2-uitstoot door verwarming en warm water veel lager:
- Met een hybride warmtepomp zo’n 20% lager.
- Met een volledige warmtepomp met de buitenlucht als bron zo’n 30% lager.
- Met een volledige warmtepomp met bodembron zo’n 45% lager.
Als in de toekomst alle stroom duurzaam is, gaat de CO2-uitstoot van volledige warmtepompen zelfs naar nul.
Warmtepomp bij bestaande woning
Je huis is alleen geschikt voor een volledige warmtepomp als het goed tot zeer goed is geïsoleerd. Dat wil zeggen: je hebt goede dak- en vloerisolatie, een gevulde spouwmuur en HR++ glas. Dat komt omdat warmtepompen werken met een verwarmingstemperatuur van maximaal 45 tot 55 graden, terwijl een cv-ketel water van 60 tot 80 graden levert. Een slecht of matig geïsoleerd huis wordt met zo’n lage watertemperatuur niet warm genoeg.
Als globale marktleider in duurzame technologie voorziet Mitsubishi Electric in tal van duurzame oplossingen om ruimtes te koelen, te ventileren, te verwarmen en te ventileren.
Wil je weten of een warmtepomp een duurzame oplossing voor jou is? Met onze warmtepompselector ontdek je dat in een paar minuten. Je ziet dan ook wat je bespaart.
.