• Datum
  • Leestijd 2 minuten

Verduurzaam je huis met een warmtepomp

Duurzaamheid is zonder twijfel een van de belangrijkste onderwerpen in onze maatschappij. Iedereen is het erover eens dat we moeten afstappen van fossiele brandstoffen en dat we op weg zijn naar een ‘all-electric’-maatschappij en gasloos wonen. Elektriciteit kunnen we duurzaam opwekken door middel van hernieuwbare bronnen zoals zon- en windenergie. Hierdoor wordt een grote bijdrage geleverd aan de vereiste CO2-reductie.


Geschreven door: Nils - Aircoach Mitsubishi Electric

Verduurzamen van je huis

Verwarming is een grote energieverbruiker in huis: de helft van je energierekening gaat eraan op. Voor veel huizenbezitters een goede reden om isolerende maatregelen voor hun woning te nemen zoals het isoleren van muren, dak en vloer, het vervangen van glas door HR++glas en het leggen van zonnepanelen. Maar wist je dat je met een duurzame verwarming  flink kunt besparen én je klaar bent voor aardgasvrij wonen?

Van het gas af

Helemaal van het aardgas af: dat kan met een volledig elektrische warmtepomp. Hij doet alles wat je cv-ketel ook doet: je huis verwarmen én warm water leveren. Maar dan duurzamer: je CO2- uitstoot voor verwarming daalt met wel 30 tot 45 procent. Zo kun je jouw huis heel klimaatbewust all-electric maken.

Waarom is een warmtepomp duurzaam?

Een warmtepomp haalt warmte uit de lucht, bodem of het grondwater en maakt daar een bruikbare temperatuur van. Een warmtepomp doet dat heel efficiënt: van 1 kWh stroom maakt een warmtepomp 2 tot 5 kWh warmte.

De warmtepomp gebruikt stroom: je zult dus merken dat je stroomverbruik toeneemt. Daar staat tegenover dat je geen (of bij een hybride warmtepomp: de helft minder) gas gebruikt. Alles bij elkaar gaat jouw CO2-uitstoot door verwarming en warm water omlaag, ook al is in Nederland de stroom nog lang niet 100% duurzaam. Vergeleken met een hr-ketel op gas is jouw CO2-uitstoot door verwarming en warm water veel lager:

  • Met een hybride warmtepomp zo’n 20% lager.
  • Met een volledige warmtepomp met de buitenlucht als bron zo’n 30% lager.
  • Met een volledige warmtepomp met bodembron zo’n 45% lager.

Als in de toekomst alle stroom duurzaam is, gaat de CO2-uitstoot van volledige warmtepompen zelfs naar nul.

Warmtepomp bij bestaande woning

Je huis is alleen geschikt voor een volledige warmtepomp als het goed tot zeer goed is geïsoleerd. Dat wil zeggen: je hebt goede dak- en vloerisolatie, een gevulde spouwmuur en HR++ glas. Dat komt omdat warmtepompen werken met een verwarmingstemperatuur van maximaal 45 tot 55 graden, terwijl een cv-ketel water van 60 tot 80 graden levert. Een slecht of matig geïsoleerd huis wordt met zo’n lage watertemperatuur niet warm genoeg.

Als globale marktleider in duurzame technologie voorziet Mitsubishi Electric in tal van duurzame oplossingen om ruimtes te koelen, te ventileren, te verwarmen en te ventileren.

Wil je weten of een warmtepomp een duurzame oplossing voor jou is?  Met onze warmtepompselector ontdek je dat in een paar minuten. Je ziet dan ook wat je bespaart.

.


Wil je weten of een warmtepomp een duurzame oplossing voor jou is?

Download gratis het e-book met waardevolle informatie die je helpt bij de keuze voor een passende warmtepomp in jouw huis.

Misschien ook interessant

  • 2 min. leestijd
    Additionele luchtreiniger voor airconditioners van Mitsubishi Electric
  • 2 min. leestijd
    Een mooie airco die past in jouw interieur