• Datum
  • Leestijd 2 minuten

Van gasinstallatie naar warmtepomp met monoblock

Hoewel de overheid de weg heeft ingezet naar een gasloos gebouwde omgeving, is het toepassen van duurzame warmtepompinstallaties voor veel cv-installateurs nog niet de eerste keuze. Volgens Alklima-consultant Theo Verharen komt dat door onbekendheid. “Voor de installatie van bijvoorbeeld een split lucht/water-warmtepomp zijn ze vaak nog niet gecertificeerd.”

Als exclusief leverancier van Mitsubishi Electric warmtepompen merkt Alklima dat cv-technische installateurs steeds vaker vragen hebben over warmtepompen. “Dat komt omdat particuliere klanten steeds meer interesse hebben in de mogelijkheden om over te stappen naar een gasloze installatie, wanneer ze hun cv-ketel willen of moeten vervangen”, legt Verharen uit. “Doordat de cv-installateur niet voldoende op de hoogte is van de mogelijkheden van de warmtepompinstallaties, adviseren ze vaak nog om de huidige ketel te vervangen.”

Juist bij de cv-installateurs wil Verharen graag de monoblock-warmtepomp onder de aandacht brengen, als eerste stap naar een gasloze woning. “Zij kennen wel de split lucht/water-warmtepomp van Mitsubishi Electric, die al dan niet als hybride opstelling samen met een cv-ketel de verwarming in een woning kan verzorgen. Voor een klein cv-installatiebedrijf is een F-gassencertificering vaak niet rendabel. Gelukkig is er voor deze groep installateurs de monoblockwarmtepomp.”

Monoblock-warmtepomp als oplossing

Verharen: “De monoblock werkt hetzelfde als een split lucht/water-warmtepomp, maar om deze te installeren is er geen F-gassenhandeling nodig. Dit omdat de monoblock-warmtepomp als transportmedium water gebruikt in plaats van een koudemiddel. Voor een cv-installateur is dat dus bekend terrein en hij heeft hiervoor geen aparte F-gassencertificering nodig.”

Toch kan een installatiebedrijf de voorkeur voor een split-uitvoering hebben, geeft hij aan. “Dat komt onder meer omdat het koudemiddel in tegenstelling tot water niet kan bevriezen. Daarom staat de monoblock bij voorkeur dicht bij de woning, terwijl een split-uitvoering bijvoorbeeld buiten op het dak kan staan. Bij een monoblock zijn alle onderdelen in de buitenunit geïntegreerd, terwijl de buitenunit van de split-warmtepomp alleen beschikt over een compressor.”

Verharen geeft aan dat de monoblock warmtepomp een goede keuze is om een woning te verduurzamen. “Bij de installatie van een monoblock hebben cv-technische installatiebedrijven geen ‘F-gas certificering’ nodig. Daarbij gelden zowel de monoblock als de split-uitvoering als een eerste stap naar gasloos.”

Hybride uitvoering

De monoblock en de split-uitvoering zijn beiden in te zetten in een hybride uitvoering. Het voordeel van een hybride uitvoering is dat de warmtepomp in zo’n geval samenwerkt met de cv-ketel, geeft Verharen aan. “Een groot deel van het jaar doet alleen de warmtepomp zijn werk”, legt hij uit. “Enkel bij extreem lage temperaturen of als de warmtepomp aangeeft niet meer efficiënt te kunnen werken, wordt de cv-ketel automatisch bijgeschakeld. Voor bestaande bouw en particulieren die de directe overgang naar een all-electric warmtepomp te groot vinden, kan dit een goedeeerste stap zijn. De gehele lijn warmtepompen van Mitsubishi Electric is in zowel monoblock als split-uitvoering in te zetten als een hybride oplossing met elke willekeurige cv-ketel en kan hiermee met name in de bestaande bouw een mooie oplossing bieden.”