De Mitsubishi Group, Mitsubishi Group of Companies of Mitsubishi Companies is een Japans conglomeraat van bedrijven. Ze opereren onafhankelijk, maar delen de bekende voornaam Mitsubishi en een gemeenschappelijke erfenis. Dat is het belangrijkste om te weten. Maar houd je van een lesje geschiedenis over een van de baanbrekendste industriële merken ooit? Lees dan zeker door.
Het begon in 1870
Het jaar dat Yataro Iwasaki ‘Mitsubishi’ oprichtte en zich nog alleen op de scheepvaart oriënteerde. Dat veranderde in 1873, toen hij zijn bedrijfsactiviteiten ging diversifiëren en decentraliseren. Bankwezen, vastgoed, marketing, administratie, mijnbouw, scheepsbouw, handel en vastgoed: elke activiteit had zijn eigen administratiesysteem en werd in 1916 ondergebracht in dochterondernemingen van Mitsubishi Ltd.
Mitsubishi Electric vs Mitsubishi Heavy Industries
Dat gebeurde in 1921 ook met Mitsubishi Electric, een Japanse multinational gespecialiseerd in elektronica, elektrische apparatuur, airconditioning- en warmtepompsystemen. Mitsubishi Electric – met het hoofdkantoor in Tokyo – vormt een van de kernbedrijven van Mitsubishi. Maar hoe zit het bijvoorbeeld met Mitsubishi Heavy Industries? Dat ontstond later, in 1934, door een fusie van Mitsubishi-bedrijven die thuis waren in de bouw van schepen, vliegtuigen, tanks en auto’s.
Zelfde voornaam, andere achternaam
Samenvoegen, verzelfstandigen, samenvoegen: het kenmerkt het Mitsubishi-verhaal. Op 30 september 1946 was Japan nog bezet en onder leiding van de Verenigde Staten werd Mitsubishi Ltd. ontbonden. Door de naoorlogse decentralisatiepolitiek moesten alle bedrijven op eigen benen verder. Maar in 1952 werd de San Francisco Peace Treaty ondertekend en – je raadt het al– mocht je bedrijfsactiviteiten weer bundelen. Dat gebeurde ook binnen Mitsubishi. In 1954 schaarden ruim honderd individuele Mitsubishi-bedrijven zich onder de merknaam ‘Mitsubishi’. Daarmee ontstond de structuur die we nu kennen. Hierbinnen vallen de bedrijfsactiviteiten van zowel Mitsubishi Electric als Mitsubishi Heavy Industries. Ze delen de voornaam, maar niet de achternaam. Beide bedrijven opereren volledig autonoom, elk met hun eigen producten, zoals airconditioners.
Welke is beter?
Elk zelfstandig bedrijf opereert vanuit eigen kracht en een uniek DNA, ontwikkeld in die rijke geschiedenis. Maar zoals je al aan de naam ziet: vanaf het allereerste moment liggen de roots van Mitsubishi Electric in verfijnde elektronica en de brede toepassing daarvan. Wist je dat Mitsubishi Electric naast airconditioners en warmtepompen ook huishoudelijke apparaten maakt? En materialen en onderdelen voor energieopwekking, ruimtevaart, communicatieapparatuur, liften, roltrappen, medische apparatuur en robotarmen? Maar nog veel, veel meer. Al die producten hebben twee dingen gemeen: 1) ze bevatten elektrische systemen en 2) het zijn de beste in hun soort. Die honderd jaar ervaring merk je meteen, bijvoorbeeld in regelingen die tot in de finesses zijn doorontwikkeld. En dat garandeert de meest duurzame, gebruiksvriendelijke klimaatsystemen in zijn soort.
De beste dankzij ‘Kaizen’
Al sinds de oprichting in 1921 hanteert Mitsubishi Electric de Kaizen-methodiek voor al haar producten en diensten. Elke dag een stap erbij, een niveau hoger, nog beter worden. Dat is de visie, die niet voor niets gevat is in het corporate statement “Changes for the Better”: continu verbeteren en waarde toevoegen om een betere toekomst te creëren, voor zowel mens als omgeving. Dat zijn niet alleen mooie woorden, maar ook de dagelijkse best practice, weten wij uit ervaring. Dit maakt de producten van Mitsubishi Electric de duurzaamste, elektrisch meer verfijnde klimaatsystemen op de mondiale markt.