• Datum
  • Leestijd 2 minuten

Koelen en verwarmen via een onzichtbare binnenunit

“Wie de toevoer van geconditioneerde lucht in een woning, appartement, kantoor of winkel onzichtbaar wil maken, heeft daar nu een fraaie oplossing voor”, zegt Stephan van der Tholen, productspecialist bij Alklima / Mitsubishi Electric. “De gloednieuwe SFZ-M is een wand-inbouwunit in vijf vermogens die de installateur, op een tweetal roosters na, volledig aan het oog kan onttrekken via voorzetwand, kast of omkasting.”

De SFZ-M van Mitsubishi Electric is een nieuwe, compacte inbouwunit die verschillende installatiemogelijkheden biedt. Dat maakt deze unit erg veelzijdig, vindt Van Tholen. “Je kunt hem zowel in renovaties, verbouwingen als ook in nieuwbouwprojecten toepassen; eigenlijk op elke plek waar je een voorzetwand kunt plaatsen. In dat geval bevestig je de unit aan de muur of je monteert hem met de meegeleverde opstelpoten op de vloer. Zo is hij ook prima te gebruiken in een kast of (radiator)omkasting.”

Aan voorzijde aanzuigen en uitblazen

Daarnaast is het mogelijk om de luchtaanzuigsectie te verplaatsen waardoor de unit aan de voorkant de lucht aanzuigt. “Zo kun je een wand creëren met aan de onderkant een klein rooster voor het aanzuigen van de lucht en boven in een rooster voor het uitblazen. De rest van de unit is volledig weggewerkt.” De geringe inbouwdiepte van 200 mm zorgt een voor minimaal benodigde montageruimte en dus optimaal gebruik van de ruimte. De SFZ-M past uitstekend in een single-splitsysteem met de buitendelen SUZ-M. Op die manier is het systeem verkrijgbaar in vijf vermogens: 2,5 / 3,5 / 5,0 / 6,0 / 7,1 kW.

Aanpasbare druk en weinig geluid

“Er zijn een aantal bijzondere kenmerken”, zo zegt Van Tholen, “die de SFZ-M extra geschikt maken voor inbouw. De eerdergenoemde, geringe inbouwdiepte is er een van, maar ook de geringe inbouwhoogte van 713 mm en de mogelijkheid om de externe statische druk via DIP-switches in te stellen op 0, 25, 40 of 60 Pa. Deze lage, externe statische druk zorgt ook voor een laag geluidsniveau vanaf 25 dB(A).” Verder noemt hij de optie om de unit uit te voeren met de MAC-587IF-E WiFi-module, zodat hij via de MELCloud-app te bedienen is. Het is overigens ook mogelijk om deze wand-inbouwunit toe te passen binnen de MXZ-F multi-splitsystemen.

Wie de toevoer van geconditioneerde lucht in een woning, appartement, kantoor of winkel onzichtbaar wil maken, heeft daar nu een fraaie oplossing voor.

Stephan van der Tholen Productspecialist