• Datum
  • Leestijd 2 minuten

Innovatieve invertertechnologie: dit zijn de verschillen

Mitsubishi Electric kent vier verschillende soorten inverters in haar warmtepomp gamma. Allen met specifieke eigenschappen. Daardoor biedt dit assortiment oplossingen voor de meest complexe vraagstukken en wensen vanuit de klant. Hoewel ze van elkaar verschillen, hebben ze ook één duidelijke overeenkomst: ze garanderen het hoogste comfort in combinatie met een zo optimaal mogelijke energiezuinigheid.

Binnen de residentiële RAC-serie en Mr. Slim-serie voor de utiliteit telt Mitsubishi Electric vier soorten inverters: de Standaard-Inverter, de Hyper heating-Inverter, de Power-Inverter en de Zubadan-Inverter. Stuk voor stuk dragen zij bij aan een optimale regeling van de werkingsfrequentie waardoor het vermogen op ieder verwarmings- en koelniveau wordt benut. Het gevolg? Optimaal comfort, want de Inverter remt automatisch af zodra het setpoint bijna bereikt is en vermindering van de energiekosten, omdat afremmen door middel van een lager toerental minder energie kost dan constant op vol vermogen draaien.

Standaard-Inverter

Welk model je ook kiest, met een koelvermogen tussen de 2,5 en 25,0 kW zit je met een Standaard-Inverter altijd goed. “Want zelfs standaard is bij ons al uitmuntend”, vertelt Senior Coördinator Training en Opleidingen bij Alklima/Mitsubishi Electric, Remco Onder de Linden. Dit systeem is leverbaar in een 230V en 400V uitvoering afhankelijk van het betreffende systeem en kan naast verwarmen ook koelen tot buitentemperaturen van maximaal -15 graden Celsius.”

Hyper heating-Inverter

Waar het geleverde verwarmingsvermogen bij een Standaard-Inverter bij lagere buitentemperaturen geleidelijk afneemt, behoudt de Hyper heating-Inverter zijn nominale vermogen tot een temperatuur van 15 graden onder het vriespunt. “Van overdimensionering is daarbij geen sprake. Normaal zou je namelijk een systeem met hogere capaciteit aanschaffen. Een extra capaciteit die je 95% van het jaar niet nodig hebt. Met deze Hyper heating-Inverter behoud je, naast het comfort en verwarmingsvermogen tot -25 graden Celsius, ook de lage afzekerwaarden voor een eenvoudige installatie”, legt Onder de Linden uit.

Power-Inverter

Onder de Linden: “De grootste kracht van de Power-Inverter is z’n efficiëntie in deellast. Technisch gezien draait deze inverter op vol vermogen vrijwel net zo zuinig als de Standaard-Inverter. Gaat het toerental omlaag, neemt die zuinigheid alleen maar toe. Dit systeem werkt tevens in systemen met langere leidingen, wat ‘m geschikt maakt voor de grotere utiliteit, waar vaker langere afstanden met grotere weerstand moeten worden overbrugd tussen de installaties binnen en buiten.”

Zubadan-Inverter

Afkomstig uit het Japans betekent Zuba ‘Super’ en Dan ‘verwarmen’. Waar de Hyper heating-Inverter floreert in een huishoudelijke en kleine commerciële omgeving, staat de Zubadan-Inverter zijn mannetje als lucht-/luchtwarmtepompsysteem. Aanvullend op de Power-Inverter-technologie maken de Zubadan-systemen gebruik van de unieke Flash injectie- technologie, waardoor de Zubadan-systemen het nominale verwarmingsvermogen kunnen blijven leveren tot een buitentemperatuur van -15 graden Celsius. Dit past volgens Onder de Linden ook bij het toepassingsgebied van de Zubadan. “Hij wordt vooral toegepast in panden waar de verwarmingsvraag leidend is, bijvoorbeeld in combinatie met een luchtbehandelingskast (LBK) of in distributiecentra waar je met lucht/lucht-systemen alles op temperatuur moet houden.”

De grootste kracht van de Power-Inverter is z’n efficiëntie in deellast.

Remco Onder de Linden Senior Coördinator Training en Opleidingen