Het City Multi-VRF-systeem is een van de meest complete warmtepompsystemen voor middelgrote tot grote toepassingen. De hoge prestaties en optimale efficiëntie gaan hand in hand met een zeer hoog comfort. De gebruiker heeft ook de mogelijkheid om in het gebouw de units zeer specifiek en individueel te regelen. “Natuurlijk kunnen we ons uitgebreide programma inzetten voor koelen en verwarmen. Maar we willen ook benadrukken dat dit systeem uitstekend te gebruiken is om verse lucht op een comfortabele manier in de ruimte te brengen”, vertel Van Leerdam.
Mengen met gerecirculeerde lucht
“Via de kanaalunits kan men met het City Multi VRF-systeem ook verse lucht de ruimte in brengen. Door de verse lucht nabij de aanzuigopening van de kanaalunit te brengen, wordt op basis van overdruk en onderdruk de verse lucht in de circulatielucht van de unit meegenomen. Een belangrijk voordeel is dat de inblaastemperatuur van de verse lucht niet volledig isotherm hoeft te zijn. Er ontstaat geen tocht omdat we de verse lucht op een slimme manier mengen met gerecirculeerde lucht. We moeten er alleen goed voor zorgen dat de mengtemperatuur comfortabel is.”
Eenvoudige rekenwijze
Volgens Van Leerdam is daar een relatief eenvoudige rekenwijze voor. “Stel een unit verplaatst 800 m3/h. Je voert 200 m3/h verse lucht toe van 15oC, waarbij je dus nog 600 m3/h ruimtelucht van 21oC recirculeert. Je vermenigvuldigt 200 x 15 en je telt dit getal op bij de uitkomst van 600 x 21. Deze optelling deel je door 800 (600+200) en je hebt de inblaastemperatuur.” Uiteraard is dit afhankelijk van de ventilatie-eis in de verschillende ruimtes. In een kantoortuin is het verse luchtaandeel misschien maar 25% terwijl dat in een vergaderruimte wel 70% kan zijn.”
Direct juiste waarde instellen
Het is essentieel, zegt Van Leerdam, dat je al in de ontwerpfase van een gebouw goed nadenkt over de functionaliteit van het systeem. Wil je bijvoorbeeld de verse lucht combineren in een binnenunit dan is het van belang dat de ventilator altijd in bedrijf is, ook als er geen warmte- of koudevraag is.” Dit soort instellingen kan men via dipswitches op de binnenunits instellen. “Wij adviseren om dit al op de ontwerptekeningen aan te geven. Uiteindelijk kan dan de monteur, wanneer hij de units installeert, deze waardes door de dipswitches in de juiste standen te zetten direct goed inregelen. Dit voorkomt problemen en klachten.”
Verlaagd retourplenum
“Bij toepassing van kanaalunits in ruimtes zonder een verlaagd plafond hebben we een speciaal retourplenum ontworpen. Dit plenum is zichtdicht, geluiddempend en geeft toch de mogelijkheid om verse lucht met de kanaalunit te combineren. Overigens is dit concept inclusief ventilatie ook te combineren met de Lossnay WTW-units.”