• Datum
  • Leestijd 2 minuten

Bespaar gas; verwarm je huis met een airco

Veel mensen kennen airconditioning alleen als een manier om een warme ruimte koeler te maken. Maar wist je dat er airco’s zijn die naast koelen ook prima kunnen verwarmen? Met de stijgende gasprijzen is verwarmen door middel van airco zelfs goedkoper dan met een cv-ketel.


Geschreven door: Nils - Aircoach Mitsubishi Electric

Hoe verwarmt een airco

Airco's werken net als een warmtepomp. Een airco die ook kan verwarmen, is eigenlijk een lucht-lucht warmtepomp met een binnen- en een buitendeel. Om te koelen wordt warmte uit de lucht in huis onttrokken en via de buitenunit afgevoerd naar buiten.

Op koude dagen werkt dit precies andersom om de ruimte op een behaaglijke temperatuur te krijgen. Het buitendeel onttrekt warmte uit de buitenlucht. Via de binnenunit wordt de warme lucht vervolgens verspreid in de ruimte. Je hebt met deze airco dus het hele jaar rond een aangename temperatuur in huis. Zelfs bij koude buitentemperaturen!

Verwarmen en koelen met airco

Duurzame energie

Door je huis te verwarmen met een airco worden geen fossiele brandstoffen gebruikt zoals gas, maar stroom. Je gebruikt dus minder gas. Dit maakt een airco een milieuvriendelijke manier van verwarmen. Helemaal als je zonnepanelen hebt of van plan bent om die aan te schaffen. Dan wek je namelijk zelf de benodigde stroom op die de airco nodig heeft om je huis te verwarmen. Dat maakt dat de temperatuur extra behaaglijk aanvoelt.

De voordelen van verwarmen met airco

Je huis verwarmen met behulp van een airco levert veel voordelen op:

Checkmark Met een airco is een kamer sneller op temperatuur.
Checkmark Verwarmen met een airco is goedkoper dan met een gasgestookte cv-ketel.
Checkmark In de zomer kan de airco ook koelen.
Checkmark Ideaal wanneer je zonnepanelen hebt of deze gaat aanschaffen.

Nadelen van een airco kunnen zijn:

Een binnendeel van een airco is bijna altijd zichtbaar in je interieur.
Een airco maakt de lucht in een ruimte droger dan als je verwarmt met radiatoren.
Een airco vraagt, net als een cv-ketel, onderhoud en controle.

Meer weten?

Hoeveel je op gas kunt besparen, hangt af van meerdere factoren, zoals de prijs voor gas en elektra, het type airco, het vermogen van de airco en het rendement (COP-waarde). Onze adviseurs kunnen je tijdens een vrijblijvend adviesgesprek vertellen wat de besparing is.

Wil je weten of een airco een goede optie voor jou is? Neem dan contact op met een installateur.

Animatie man zoekt op dealerlocator installateur airconditioning