• Datum
  • Leestijd 3 minuten

Alles wat je moet weten over geluidsnormen bij een airco of warmtepomp

Als het gaat om het installeren van een airconditioning of warmtepomp, zijn geluidsnormen van cruciaal belang. Niemand wil immers dat het comfort van hun binnenruimte ten koste gaat van de rust en stilte van de buren. Laten we eens dieper ingaan op de meest gestelde vragen met betrekking tot geluidsnormen bij Mitsubishi Electric airco's en warmtepompen: de stilste in de markt.

Wat betekent een bepaald aantal dB(A)?

Voordat we van start gaan, hebben we het graag over dB(A). Dit zul je namelijk meermaals tegenkomen in dit artikel. dB(A), of decibel (A-gewogen), is een maatstaf voor geluidsniveaus die specifieke frequenties in overweging neemt die voor het menselijk oor het meest gevoelig zijn.

Ter vergelijking, het ritselen van bladeren produceert ongeveer 20 dB(A) geluid. Terwijl een normaal gesprek tussen mensen rond de 60 dB(A) ligt, gemeten op 1 meter afstand. 

Hoeveel geluid maakt een Mitsubishi Electric airconditioner?

Geluid van airco in db(A)

Wanneer het buiten warm is, bijvoorbeeld 35°C, maakt de airconditioner het meeste geluid tijdens het koelen. Dit punt kan worden gezien als referentie voor de maximale temperaturen in Nederland. Met een geluidsniveau tussen de 21 dB(A) en 40 dB(A) behoren onze airco's tot de stilste in hun categorie. 

Naast de standaardinstelling heeft een Mitsubishi Electric airconditioner ook een stille modus. In deze modus is de airco vooral gericht op het verminderen van geluid. Dit is handig als je minimale geluidsproductie wilt hebben en nog wel wilt koelen. Deze stille modus is beschikbaar op verschillende series airconditioners van Mitsubishi Electric.

Meer informatie over de airco’s van Mitsubishi Electric?

Hoeveel geluid maakt een Mitsubishi Electric warmtepomp?

Het maximale geluidsniveau van een lucht-water-warmtepomp wordt bereikt bij bereiding van de hoogste watertemperatuur in combinatie met de laagste buitentemperaturen. Bijvoorbeeld tijdens het verwarmen van tapwater tot 58°C bij de laagst mogelijke buitentemperatuur van -10°C, waarbij de compressor en de ventilator op hun hoogste stand draaien. Ook hierbij geldt dat het afhankelijk is van het type warmtepomp, maar zelfs het maximale geluidniveau van een lucht-water-warmtepomp van Mitsubishi Electric bij -10C is stiller dan een gesprek tussen personen. Als de buitentemperatuur boven de nul graden komt zal het geluidsniveau snel veranderen in het niveau van een fluistergesprek.

Mag een airco buitenunit op een balkon geplaatst worden?

Er worden veel vragen gesteld over de opstellingplaats van een buitenunits van airco’s en luchtwaterwarmtepompen. De buitenunits van Mitsubishi Electric zijn ontworpen met geluidsarme technologieën om overlast tot een minimum te beperken. Volgens de geluidseisen die per 1 april 2021 zijn gesteld, mogen buiten opgestelde warmtepompen en airco's die worden toegepast bij woningen en woongebouwen niet meer dan 40 dB(A) geluid veroorzaken in de nachtperiode en niet meer dan 45 dB(A) in de dagperioden op de erfgrens van de buren. Ondanks dat de buitenunits tot de stilste in de markt behoren dient een erkend installateur ingeschakeld te worden om het beste advies te geven voor de plek van de buitenunit.

De mogelijkheid voor het plaatsen van een airco op een bepaalde plek wordt bepaald door de capaciteit en de omgeving. Ten allen tijde dient een erkend installateur geraadpleegd te worden die de situatie kan beoordelen, de voorschriften van Mitsubishi Electric volgt en een goed advies kan geven over de opstellingmogelijkheden van de warmtepomp. Of een airco op een balkon de gewenste plek is valt te bezien maar kan in elke situatie anders zijn.

Vind een installateur

Bij het kiezen voor een airconditioner of warmtepomp is het essentieel om te kijken naar de specifieke behoeften van jouw huis en levensstijl. Overleg daarom met een installateur wat de beste keuze is voor jouw woning. Een installateur bij jou in de buurt kun je hier vinden. Op voorhand al kijken welke warmtepomp past bij jouw woning? Check dit dan via de warmtepomp-selector

Met Mitsubishi Electric airco's en warmtepompen ben je verzekerd van geavanceerde technologieën die niet alleen zorgen voor comfortabele temperaturen, maar ook rekening houden met geluidsnormen om de rust en vrede in jouw omgeving te behouden.