• Datum
 • Leestijd 2 minuten
 • Doelgroep Adviseur, zakelijk, huiseigenaar, installateur

Welke subsidie krijg ik voor Mitsubishi Electric producten in 2023?

De Nederlandse overheid ondersteunt de "Road To All Electric". Voor de aanschaf van warmtepompen en andere klimaatinstallaties zijn daarom subsidies en/of ondersteunende maatregelen beschikbaar. Als bedrijf kun je deze opnemen in het ontwerp of de offerte, voor een completere presentatie aan opdrachtgevers en klanten.

Bedrijven, verenigingen en stichtingen kunnen met de EIA-regeling 2023 45,5% van de investeringskosten van energiebesparende bedrijfsmiddelen zoals warmtepompen en klimaatsystemen aftrekken van de fiscale winst, bovenop de gebruikelijke afschrijving. Daardoor betaal je minder inkomstenbelasting of vennootschapsbelasting. De overheid heeft voor 2023 het budget verhoogd naar € 249 miljoen.

EIA-Subsidie: wat zijn de voorwaarden?

 • Je hebt een onderneming voor eigen rekening en bent belastingplichtig voor inkomsten- of Vennootschapsbelasting  n Nederland;
 • Je investeert in een nieuw bedrijfsmiddel die dus niet eerder is gebruikt;
 • Je investeert in een bedrijfsmiddel dat voldoet aan de eisen van de Energielijst en dat minimaal € 2.500 kost;
 • Je dient de aanvraag voor EIA binnen drie maanden na het verstrekken van de opdracht in.

Wijzigingen t.o.v. 2022

 • 211103: WARMTEPOMPEN (BODEMGERELATEERD)

Er is een onderscheidt gemaakt in bodemgerelateerde water-water warmtepompen welke zijn aangesloten op een open of gesloten bron. Enkel in combinatie met een gesloten bron kunnen diverse PQ watergevoerde condensor-units voldoen (raadpleeg de brochure). De SCOP voor de PQ-unit dient minimale 4,5 te zijn.

 • 211104: WARMTEPOMP (LUCHTGERELATEERD)

Er is een onderscheidt gemaakt in lucht-water warmtepompen <70 kW (a) en >70kW (b). De lucht-water warmtepompen welke momenteel geleverd worden vallen onder artikel a <70kW. De SCOP voor de buitenunit dient minimale 4,3 te zijn.

De eisen voor lucht-lucht warmtepompen zijn gelijk gebleven aan 2022 en dienen minimaal een SCOP van 4,4 (c/<12kW) conform LOT10 of 4,0 (d/>12kW) conform LOT21 te hebben. Raadpleeg de brochure welke RAC, MXZ, Mr. Slim of VRF units in aanmerkingen komen.

De PURY-(E)M buiten-units welke voor HVRF gebruikt worden en warmtepompen <12kW welke aangesloten worden op een door derden te leveren DX-blok of luchtbehandelingskast komen niet in aanmerking. Voor units >12kW op een DX-blok of LBK raadpleeg de brochure.

 • 211106 WARMTEPOMPBOILER MET EEN HALOGEENVRIJ KOUDEMIDDEL

Voor warmtapwaterbereiding met een halogeenvrij koudemiddel (b) dient de minimale COP 2,8 of hoger te zijn. De QAHV CO2 warmtepomp komt ook in 2023 daarom in aanmerking voor de EIA.

 • 210407 LUCHTGORDIJN MET SENSOR GESTUURDE AUTOMATISCHE REGELING

De luchtgordijnen kunnen in aanmerking komen voor artikel 210407 indien deze een bestaand luchtgordijn vervangt en deze aangevuld wordt met de benodigde regeling.

 • 210906 BESPARINGSSYSTEEM VOOR KLIMAATINSTALLATIES

Als bij een bestaand systeem de standaard ruimtethermostaten (bijv. PAR-F27) worden vervangen door slimme
ruimtethermostaat (bijvoorbeeld de PAR-U02 MEDA) kan men in aanmerking komen voor de EIA.

Download hieronder de nieuwe Brochure Subsidies 2023, met daarin alle units welke in aanmerking (kunnen) komen voor subsidie, en de ISDE apparatenlijst van d.d. 20-12-2022. Voor de units welke hierin niet zijn opgenomen geldt dat deze niet in aanmerking komen. De ISDE lijst kan gedurende het jaar wijzigen, en daarom raden wij je aan de website van het RVO te raadplegen voor de meest actuele lijst.

Downloads

Alklima-Mitsubishi-Electric-Brochure-Subsidie-2023-NL.pdf
Bestand downloaden 1,85 MB
Alklima-Mitsubishi-Electric-Brochure-Subsidie-2023-NL.pdf