• Datum
  • Leestijd 3 minuten
  • Doelgroep Adviseur, zakelijk, huiseigenaar, installateur

VSK 2024: Innovatie in training en kennis

SPECIAL VSK 2024 - Eén van de grootste uitdagingen voor de installatiesector ligt op het gebied van kennis en een tekort aan technische vakhelden. Het grote tekort aan de mensen die het echt maken vormt zelfs een bedreiging voor het succes van de energietransitie. De branche kent vergrijzing, onvoldoende instroom van jongeren en een gebrek aan gespecialiseerde kennis. Alklima grijpt de VSK 2024 aan om Skills te introduceren. Binnen Skills vinden professionals uit de klimaattechniek de plek om zich te blijven ontwikkelen in vaardigheden en expertise.

Training warmtepompen aan schoolkinderen

Tekort aan vakhelden

“Kennis en het delen ervan zit in het DNA van onze organisatie”, vertelt Erwin Tuijtel, adjunct directeur van Alklima/Mitsubishi Electric, in de nieuwe praktijkruimte in Alblasserdam. Omringd door warmtepompen, chillers en een keur aan regelapparatuur pakt hij een map met krantenberichten. “Kijk”, zegt hij terwijl hij enkele berichten toont, “Tien jaar geleden kwamen we als eerste in de branche met een geaccrediteerde MBO-3 opleiding. Dat was uniek. Andere tijden, maar toen merkten we al dat er een groot tekort was aan vakhelden.”

Deel van de oplossing

De behoefte aan technische vakmensen is vandaag nog nijpender. Tuijtel: “In de tussentijd heeft de energietransitie een ongekende verschuiving teweeggebracht. Dat brengt uitdagingen die we alleen samen kunnen oplossen. Als sector en als samenleving. Met Skills willen we een deel van de oplossing zijn. Met een compleet herzien trainingsprogramma dat is afgestemd op de vragen van vandaag. Met een grondslag die anticipeert op de snelle veranderingen. Natuurlijk op technische innovaties, maar denk daarbij bijvoorbeeld ook aan de regelgeving en zaken als persoonlijke ontwikkeling.”

'Met Skills willen we een deel van de oplossing zijn'

Vakbekwaamheidseisen

Skills biedt niet alleen inhoudelijk vernieuwing. Naast een kersvers trainingsaanbod is het leerproces afgestemd op de behoeften en mogelijkheden van nu. Remco Onder de Linden, coördinator kennis en opleiding bij Alklima/Mitsubishi Electric: “Als professional kun je bij Skills nog steeds terecht voor een compleet aanbod trainingen en opleidingen. Daarbij bieden we deze nu aan in complete leerlijnen die aansluiting vinden  op de vakbekwaamheidseisen. Hierbij behoudt de werkgever of cursist zelf de regie op het gehele leerproces en te ontwikkelen competenties.”

Laagdrempelig en persoonlijk

Kennis vergaren doe je bij Skills op een persoonlijke manier. En met een leerstijl die bij je past. “Dat maakt het niet alleen leuker, maar ook veel effectiever. Uiteindelijk draait het erom dat onze partners meerwaarde uit de leerervaring halen. Of het nu gaat om basis- of expertkennis, het draagt bij aan vakhelden die met zelfvertrouwen, efficiënter en met meer plezier werken. Natuurlijk zorgt het ervoor dat we samen alles uit onze eigen hoogwaardige apparatuur halen. Aan de andere kant ontzorgen we onze partners en helpen zo het kennisniveau en de kwaliteit in de branche te vergroten,” zegt Onder de Linden.

'Uiteindelijk draait het erom dat onze partners meerwaarde uit de leerervaring halen'

Solderen

Ondertussen maken we ruimte in het praktijklokaal. Een basisschoolklas komt luidruchtig binnen. Een leerkracht zet alle zeilen bij om de groep rustig te krijgen. “Leerlingen uit groep acht,” weet Tuijtel. “Die komen in het kader van de Techniekroute een kijkje nemen bij technische bedrijven. Een mooi initiatief dat de belangstelling voor technische opleidingen en beroepen stimuleert. Ze ervaren hier de basisprincipes van de koudetechniek en gaan straks onder begeleiding van onze eigen vakhelden een werkstuk solderen. Als ze daarmee aan de slag zijn zie je alleen maar enthousiaste gezichten en hoor je hier alleen maar het geluid van soldeerbranders,” besluit Tuijtel lachend.

Rond de VSK 2024 lees en ontdek je meer over de professionals die samen zorgen voor serieuze expertise en premium warmtepompen. De professionals van Alklima/Mitsubishi Electric. In deze aflevering: directeur Erwin Tuijtel en kennis- en opleidingscoördinator Remco Onder de Linden.

Gratis toegang VSK
Special VSK 2024 6-9 februari | Jaarbeurs
Lees meer over: