• Datum
  • Leestijd 2 minuten
  • Doelgroep Adviseur, huiseigenaar, installateur, zakelijk

Slim schuurtje voor buitendeel warmtepomp op VSK

Een compact houten huisje voor het buitendeel van de warmtepomp. Alklima komt op de VSK met het inspiratie concept: Wattz Cube. Bijzonderheden: geïntegreerde geluidsisolatie en één aanzuig- en uitblaasrichting aan één zijde.

Bron: Installatie.nl

Alklima introduceert inspiratie concept: Wattz Cube


De omkasting, minimale afmeting 180 cm hoog, 120 cm breed en 90 cm diep, biedt de mogelijkheid om het buitendeel op een esthetische manier onderdeel te laten zijn van de tuin, schuur of schutting. Daarnaast laten de eerste geluidstesten ook zien dat het geluid bij warm tapwaterbereiding en 1 graden buitentemperatuur wordt gereduceerd tot 35 dB(a) (niet tonaal), op de erfgrens, de verwachte geluidseis voor de buitenunits. Dit dankt de kast vooral aan de geluiddempende platen aan de binnenzijde en het feit het aanzuigen en uitblazen aan één zijde plaatsvindt: richting de eigen tuin.

Technische voorwaarden
Bij omkastingen zijn twee zaken belangrijk. Allereerst is er de weerstand die de lucht opdoet door de omkasting. Ten tweede mag geen kortsluiting in lucht ontstaan. Dit betekent dat een buitenunit de koude afgeblazen lucht weer aan gaat zuigen. In beide gevallen gaat het rendement van de warmtepomp hierdoor fors achteruit. Uitdaging voor Alklima was om een kast te ontwerpen waarbij de inblaas- en uitblaaszijde van de unit aan één zijde bevindt. Dán kan het buitendeel namelijk op de erfgrens worden geplaatst, of geïntegreerd worden in opbergruimten of het tuinschuurtje.


Lucht wordt aangezogen boven de unit, achterlangs gevoerd en aan zelfde zijde weer naar buiten.

Condenswater
Ook voor het condenswater heeft Alklima een oplossing bedacht. Door onvoldoende voorzieningen kan het rondom een buitendeel een ijsbaan worden indien geen juiste condenswaterafvoer opgenomen is, doordat geloosd condenswater bevriest bij temperaturen onder nul. Een buitendeel kan op een ongunstige dag met meerdere ontdooicycli makkelijk twintig liter condenswater produceren. De oplossing zit in een infiltratiefundering die het condenswater onder de vorstgrens van de grond brengt: een techniek die ook toegepast wordt bij hemelwaterafvoeren die niet meer op de riolering zijn aangesloten.


Rudy Grevers, manager woningbouw van Alklima, heeft de eerste versie zelf gemaakt bij zijn eigen woning, waarbij het buitendeel op de erfgrens staat. In deze versie zijn twee buitendelen verwerkt en is het schuurtje doorgetrokken als opbergruimte voor tuingereedschap. Maar ook kan een fietsenstalling, of opbergsysteem voor afvalcontainers in het bouwwerk worden verwerkt. Alklima is in gesprek met bergingenbouwers voor seriematige woningbouw om het concept te integreren in bergingen. “We hopen dat we met dit idee partijen in de bouw inspireren om na te denken over een oplossing die eenvoudig te realiseren is en esthetisch past in het tuinplan”, zegt Grevers.

Meer oplossingen

Het Watzz-programma van Alklima bestaat uit de schoorsteenkap Wattz Up, eventueel voorzien van een liftje voor onderhoud van het buitendeel, de energiemodule Wattz In, in 2018 winnaar van een VSK Award en Watzz Smart, het monitoringsysteem. Op de VSK komt Alklima ook nog met een nieuw prototype van een nieuwe schoorsteenkap (Wattz-Up Next).

Bron: Eisma Media. https://www.installatie.nl/nieuws/schuurtje-voor-buitendeel-warmtepomp/

Bron: Installatie.nl

Lees meer over:

Misschien ook interessant

  • 3 min. leestijd
    Webselectie ENK software en Syntess op website Alklima
  • 3 min. leestijd
    Mitsubishi Electric of Mitsubishi Heavy Industries? Dit is het verschil