• Datum
  • Leestijd 3 minuten
  • Doelgroep Adviseur, installateur, zakelijk

Nieuwe generatie City Multi VRF-systemen

Het City Multi VRF systeem van Mitsubishi Electric, het complete klimaatsysteem voor koelen, verwarmen, ventileren en warmtapwater, is qua opwekkingsinstallaties volledig vernieuwd. Naast verbeterde basisfuncties werden ook de compressor en de ventilator geoptimaliseerd. Het resultaat is een nieuwe generatie systeem met een hoge energie-efficiëntie en daardoor aanzienlijke energiebesparingen in verwarmings- én koelmodus. Zo werd bij de nieuwe YNW-serie de SEER-waarde (jaarlijkse energierendement in koelbedrijf) tot 33% verbeterd, terwijl de SCOP (jaarlijkse energierendement in verwarmingsbedrijf) met 19% toenam.

Nieuw warmtewisselaarconcept levert 30% hoger seizoensrendement

Met de introductie van de nieuwe modellen van het City Multi VRF systeem wordt overgestapt van een U-vormige warmtewisselaar over de lengte van het zijvlak, naar een vierzijdige warmtewisselaar in het bovenste gedeelte van de module. Door deze configuratie is een homogene uitwisseling van energie mogelijk over de gehele oppervlakte van de wisselaar, waardoor het rendement van het systeem is toegenomen. 

Ook de warmtewisselaar zelf werd onder handen genomen. Zo zijn er naast de warmtewisselaars met ronde buis nu ook high performance modellen leverbaar die gebruik maken van een volledig aluminium wisselaar. Deze aluminium wisselaar maakt gebruik van een ovale buis met microkanalen waardoor de weerstand is afgenomen en de uitwisselingsmogelijkheid van energie uit de buitenlucht op het koudemiddel is toegenomen. Mede hierdoor is het seizoensrendement tot 30% beter ten opzichte van de reguliere systemen, wat leidt tot een aanzienlijke kostenbesparing.

Geluidsreductie middels low-noise modus

De nieuwe generatie systemen kenmerken zich door de uiterst lage geluidsproductie. Naast de algehele geluidsreductie kan met de functie Low Noise nu worden gekozen uit vier in plaats van drie standen. Het ventilatortoerental kan op de buitenunit met behulp van een DIP-switch of via een centrale regeling worden ingesteld op 85%, 70%, 60% of 50% van het nominale toerental. Hierdoor kan altijd de juiste balans worden gevonden tussen maximaal te leveren capaciteit en een acceptabel geluidsniveau in de nacht. Dit levert voor bijvoorbeeld hoteltoepassingen een aanzienlijk hoger comfort.

Continue verwarmen door slimmer ontdooien

Ook de ontdooiingmodus op de buitenunits werd bij de nieuwe City Multi VRF-modellen aangepast. Voorheen schakelden de binnenunits af bij de overgang naar de ontdooiingsmodus. De nieuwe binnenunits daarentegen blijven in werking en stellen nog maximaal 50% van het verwarmingsvermogen ter beschikking. Om dat te bewerkstelligen worden de verschillende segmenten van de warmtewisselaar van de buitenunit achtereenvolgens ontdooid. 

De nieuwe buitenunits beschikken verder over een ‘preheat-ontdooifunctie’. Wanneer ontdooiing, door een systeemtoepassing in een minder goed geïsoleerd pand, toch tot een kleine daling van de binnentemperatuur leidt, is het mogelijk om de functie preheat te activeren. Het systeem zal voor aanvang van een ontdooicyclus de ruimte temperatuur door middel van het verhogen van de uitblaastemperatuur tot boven het gewenste setpoint brengen, waardoor een te lage ruimtetemperatuur tijdens het ontdooien is uitgesloten. Voor minder goed geïsoleerde panden betekent dit een toename in comfort.

Werkelijk comfort koeling door variabele verdampingstemperatuur

Het nieuwe City Multi-systeem is uitgevoerd met een variabele verdampingstemperatuur die op twee manieren kan worden geactiveerd. Het systeem kan naar wens worden ingesteld op een viertal vaste verdampingstemperaturen van 0, 6, 9 of 14°C. Op deze manier kunnen comfortabel hoge inblaastemperaturen in koelbedrijf worden gecombineerd met een extra energiebesparing van maximaal 15%. In de automatische modus past het systeem bij een beperkte koellast de verdampingstemperatuur automatisch aan voor een energetisch optimaal rendement. Maar wanneer de binnentemperatuur meer dan 2 °C afwijkt van de gewenste temperatuur zal het systeem automatisch de verdampingstemperatuur verlagen. De noodzakelijke koelcapaciteit kan zo volledig worden ingezet om de gewenste temperatuur te behalen. Een energie-efficiënte oplossing zonder een concessie te doen aan het comfort is wat door deze functie mogelijk wordt gemaakt.

Flexibiliteit in ontwerp door regel- en communicatiemogelijkheden

Ten slotte zijn ook de regel- en communicatiemogelijkheden van het nieuwe City Multi VRF systeem aangepast. De regelmogelijkheden werden uitgebreid waardoor de mastercontroller nu aansluitmogelijkheden biedt voor maar liefst 11 slave BC-controllers. De leidinglengte van de BC-mastercontroller naar de binnenunits werd daarbij opgetrokken van 60 naar 90 meter. De BC controller zelf is minder hoog geworden wat flexibiliteit biedt bij het plaatsen boven een verlaagd plafond.

Verbeterde servicebaarheid

De nieuwe modellen van het City Multi VRF systeem zijn daarnaast uitgevoerd met een praktische USB-aansluiting waarmee gegevens snel en gemakkelijk zijn op te vragen ten behoeve van onderhoud en software kan worden geïnstalleerd. Dat zorgt voor kortere servicetijden en meer bedieningsgemak. 

Het City Multi VRF systeem van Mitsubishi Electric, het complete klimaatsysteem voor koelen, verwarmen, ventileren en warmtapwater, is qua opwekkingsinstallaties volledig vernieuwd.

Lees meer over:

Misschien ook interessant

  • 2 min. leestijd
    Additionele luchtreiniger voor airconditioners van Mitsubishi Electric
  • 2 min. leestijd
    Warmtepompen en sneeuw