• Datum
  • Leestijd 1 minuut
  • Doelgroep Adviseur, zakelijk, installateur

Mitsubishi Electric lanceert Ecodan propaan (R290) warmtepompen

Op de ISH 2023 in Frankfurt heeft Mitsubishi Electric een nieuwe range Ecodan lucht-/water warmtepompen gelanceerd met het natuurlijke koudemiddel R290 (propaan).

Het gebruik van R290 als koudemiddel heeft met een lagere GWP (Global Warming Potential) van 3 niet alleen milieuvoordelen. Door de hoge energie-efficientie en goede koudetechnische eigenschappen wordt R290 gewaardeerd als krachtig en energiebesparend koudemiddel in warmtepompen.

[tekst gaat verder onder afbeelding]

Monoblock warmtepomp

De nieuwe R290 warmtepompen uit de serie PUZ-WZ zijn uitgevoerd als monoblock. Hierbij bevat de buitenunit een gesloten koudemiddelcircuit. Bij installatie hoeven er dan ook geen koeltechnische handelingen te worden uitgevoerd. De binnen- en buitenunits zijn met watervoerende leidingen verbonden. Samen met de beproefde en bij installatiebedrijven bekende behuizingen maakt dat het installeren en monteren van de warmtepompen veilig en makkelijk.

Vermogen en werkingsbereik

Vooralsnog zijn drie vermogens beschikbaar: 5kW, 6kW en 8,5 kW. De komende jaren zal de lijn met propaanunits worden uitgebreid naar verwarmingsvermogens tot 14 kW. De warmtepompen leveren tot buitentemperaturen van -15° een aanvoertemperatuur van 75°C. Voor monovalent gebruik ligt het toepassingsgebied tot een buitentemperatuur van -25°C.

Hydrobox of cilinderunit

Met perfect op elkaar afgestemde binnen- en buitenunits bieden de Ecodan warmtepompen met R290 de allerhoogste rendementen. Het systeem kan geconfigureerd worden met een cilinderunit of hydrobox als binnenunit. De compacte cilinderunit bevat een geïntegreerde buffertank met een inhoud van 200 of 300 liter warmtapwater.

Eerste levering in Nederland staat gepland voor najaar 2023.