• Datum
  • Leestijd 3 minuten
  • Doelgroep Adviseur, zakelijk, installateur

EnergieKompas geeft effectieve route voor verduurzaming gebouwen

De energietransitie is een uitdagende opgave. Zeker in de bestaande bouw. Want hoe zorg je dat een gebouw verduurzaamt tot een Paris Proof niveau? Het energielabel zegt iets over de theoretische energiebesparing. De WEii is een rekenmethode om het daadwerkelijke energiegebruik te bepalen. EnergieKompas combineert deze twee fundamenten tot een instrument waarmee gebouweigenaren inzichtelijk welke route naar verduurzaming van een pand het meest effectief en slim is. Alklima gebruikt het EnergieKompas in de verduurzaming van het eigen pand. En was als kennispartner van TVVL ook betrokken bij de ontwikkeling ervan.

EnergieKompas op tablet voor gebouw

Met de bundeling van de krachten van het Energielabel en de WEii-score (Werkelijke Energie intensiteit indicator) in het EnergieKompas wordt inzichtelijk welke route de meest effectieve is om een gebouw op het gewenste duurzame niveau te krijgen. Het EnergieKompas voorziet daarmee in een behoefte. Mede omdat bestaande instrumenten en regelgeving geen concreet inzicht geven in welke acties een gebouweigenaar kan uitvoeren om tot een toekomstbestendig gebouw te realiseren.

EnergieKompas methodiek eigen pand

Het EnergieKompas is een initiatief van TVVL en DGBC (Dutch Green Building Council). De tool is gratis te gebruiken. Als kennispartner van de TVVL en één van de koplopers in de sector was Alklima / Mitsubishi Electric niet alleen betrokken bij de ontwikkeling van het EnergieKompas. Als organisatie waar innovatie en actief kennis delen centraal staan omarmt het EnergieKompas ook als methodiek voor het Paris Proof maken van het eigen pand in Alblasserdam.

[tekst loopt door onder foto]

Pand Alklima in Alblasserdam

Gedragscomponent

“Bij Alklima zijn we dagelijks bezig met de verduurzaming van Nederland. Binnen onze organisatie gaat het dan ook samen met alles wat we doen. Zo hebben we de recente verbouwing van ons pand aangegrepen om grote stappen richting een Paris Proof gebouw te zetten”, vertelt Martijn van Leerdam, consultant bij Alklima. Hij vervolgt: “Voor verdere verbetering is het EnergieKompas een perfect instrument. Met name omdat het gedragscomponent hierbij ook een belangrijke factor is. Presteert het gebouw zoals het behoort? Welke maatregelen kunnen we nog meer nemen om het energieverbruik te verlagen? EnergieKompas geeft simpel antwoord op deze vragen. Én een duidelijk uitgangspunt en stappenplan.”

Ontbijtsessie EnergieKompas tijdens Vakbeurs Energie

Op donderdag 13 oktober 2022 kom je op een laagdrempelige en makkelijke manier meer te weten over het EnergieKompas tijdens Vakbeurs Energie in Den Bosch. Zo vindt er tussen 08:00-10:00 uur een ontbijtsessie plaats waarin je kennismaakt met het EnergieKompas, leert van experts op het gebied van verduurzaming van gebouwde omgeving én meegenomen wordt in de praktijk aan de hand van een inspirerende casus. Voor de gratis ontbijtsessie kun je jezelf en je collega’s gratis aanmelden. In de middag vindt er op het Hoofdpodium Energie ook de lezing ‘Het verduurzamingsinstrument voor gebouwen: EnergieKompas’ plaats. Natuurlijk ben je voor meer informatie tijdens de beurs ook van harte welkom op de stand van Alklima of TVVL.

Het EnergieKompas biedt heldere en praktische stappen naar toekomstbestendige gebouwen.

Martijn van Leerdam Consultant

Paris Proof Commitment

Als Alklima / Mitsubishi Electric ondersteunen we de doelstellingen van het Parijs-akkoord. Daarom verbinden we ons aan de ambitieuze doelstelling om het energiegebruik in de gebouwde omgeving met twee derde te verlagen. En daarmee ook de daarbij horend CO2-emissies terug te brengen. Om dat vanuit onze eigen rol te versnellen en in beweging te krijgen binden we ons graag aan het Paris Proof Commitment van de Dutch Green Building Council. De ondertekening van het commitment zal eveneens plaatsvinden tijdens de ontbijtsessie.

Stimulans

Zowel het EnergieKompas als het Paris Proof Commitment zijn voor Alklima / Mitsubishi een extra stimulans om nog meer in te zetten op CO2-reductie in de gebouwde omgeving. Martijn van Leerdam besluit:  “Het EnergieKompas biedt heldere en praktische stappen naar toekomstbestendige gebouwen. Naar een duurzamere gebouwde omgeving. Samen met het Paris Proof Commitment geeft dat een extra impuls versneld te verduurzamen. Dat geldt vanzelfsprekend voor ons eigen vastgoed, maar natuurlijk ook in onze rol als partner in de keten.”

Lees meer over: