• Datum
  • Leestijd 3 minuten
  • Doelgroep Adviseur, zakelijk, huiseigenaar, installateur

Nieuwe Ecodan Monoblock-warmtepompen met R290

Special VSK 2024

Op de VSK 2024 in Utrecht gaat Alklima het omvangrijke productportfolio van energiezuinige Ecodan-warmtepompsystemen uitbreiden met Monoblock-varianten met het koudemiddel R290 (propaan). R290 is een natuurlijk koudemiddel dat kleur- en geurloos is en een lager GWP (Global Warming Potential) van 3 heeft, wat resulteert in een zeer laag broeikaseffect. R290 wordt beschouwd als een milieuvriendelijk alternatief voor verschillende toepassingen, om toekomstige beperkingen en verboden op het gebruik van gefluoreerde koudemiddelen (F-gassen) te omzeilen. Vanwege de hoge energie-efficiëntie en uitstekende thermodynamische en koudetechnische eigenschappen wordt R290 gewaardeerd als een krachtig en energiebesparend koudemiddel in warmtepompen. 

"Dit is een oplossing waar onze handelspartners herhaaldelijk om hebben gevraagd", zegt Dror Peled, Deputy Division bij Mitsubishi Electric, Living Environment Systems. “Met onze Ecodan-modellen met het koudemiddel R290 als Monoblock-variant bieden wij onze klanten nu toegang tot de renovatiemarkt met hoge voorlooptemperaturen op basis van een natuurlijk koudemiddel”. De nieuwe R290 Ecodan-warmtepompen uit de serie PUZ-WZ zullen bij de marktintroductie beschikbaar zijn in drie vermogensniveaus. Met een warmtevermogen van 5 kW, 6 kW en 8,5 kW bieden de nieuwe units met maximale voorlooptemperaturen van maximaal 75°C de ideale toegang tot de renovatiemarkt.

In de komende jaren is een uitbreiding van de modelserie gepland, waarbij hogere verwarmingsvermogens worden toegevoegd, parallel aan de Zubadan-units, met een verwarmingsvermogen tot 14 kW. De nieuwe generatie units zal steunen op de krachtige en energie-efficiënte Power Inverter-technologie. Mitsubishi Electric zal de bekende behuizingen uit de AA-serie behouden, die zowel bekend zijn op de markt als bij installatiebedrijven. De plaatsing, montage en inbedrijfstelling van de units zullen worden uitgevoerd volgens de bewezen processen, wat zorgt voor een snelle, gemakkelijke en veilige ervaring voor alle betrokkenen.

Uitgebreide Toepassingsmogelijkheden

Het toepassingsgebied van de nieuwe R290 Ecodan-warmtepompen omvat bestaande gebouwen voornamelijk gericht op de vervanging van verouderde warmtegeneratoren door een nieuwe krachtige en energiezuinige warmtepomp. Mitsubishi Electric's R290-serie levert zelfs bij lage buitentemperaturen het volledige vermogen met een voorlooptemperatuur tot maximaal 75°C. Deze units zijn geschikt voor monovalent gebruik of als aanvulling in combinatie met bijvoorbeeld een lucht/lucht-warmtepomp voor een temperatuurbereik van maximaal -25°C. Het grote voordeel is dat zelfs bij deze lage buitentemperaturen de nieuwe R290-units nog steeds een voorlooptemperatuur van maximaal 65°C kunnen bereiken.

Bij een buitentemperatuur van -15°C blijven de units volledig operationeel tot hun maximale voorlooptemperatuur van 75°C, wat aanzienlijke uitbreiding van de toepassingsmogelijkheden betekent in vergelijking met conventionele units. Voor permanent energie-efficiënt gebruik wordt een aanbevolen voorlooptemperatuur van 55°C gehanteerd. Hiermee kunnen warmteverdelingssystemen in gebouwen die nog niet optimaal thermisch geïsoleerd zijn, met hun soms zeer grote watervolumes en klassieke radiatoren meestal op een energiebesparende en comfortabele manier worden bediend.

Veiligheid Voorop

Een belangrijk aspect vormt het veiligheidsconcept bij gebruik van het koudemiddel R290. Aangezien het gebruik gebonden is aan specifieke veiligheidseisen (veiligheidsgroep A3), brengt het bedrijf uit Alblasserdam haar R290-warmtepompen exclusief uit als monoblock-variant. Dit zorgt ervoor dat beperkingen in het gebouw, zelfs in de technische ruimte, betrouwbaar kunnen worden uitgesloten. In de buitenunit bevindt zich een gesloten koelmiddelcircuit dat geen handelingen vereist tijdens de installatie. De buiten- en binnenmodules worden met elkaar verbonden via watervoerende leidingen. Daarnaast zijn de compressor en reeds aanwezige veiligheidsvoorzieningen binnen de warmtepompen aangepast om zowel een veilige montage als optimale werking van de nieuwe units te garanderen.

De marktintroductie van de nieuwe R290 Ecodan-warmtepompenserie wordt ondersteund door een op behoeften afgestemd scholingsprogramma. Dit programma omvat oplossingen voor het gebruik van het natuurlijke koudemiddel R290 in verwarmingstoepassingen. De afzonderlijke trainingsmodules, die ook online beschikbaar zijn, bieden algemene informatie over A3-koudemiddelen, installatie van de buitenunits en Ecodan-binnenunits. Bovendien omvat het programma kennis en vaardigheden voor inspectie, onderhoud en reparatie van Ecodan-buitenunits.

Voordelen Ecodan Warmtepompen R290

  • Nieuwe Ecodan-warmtepompen met natuurlijk koudemiddel R290
  • Hoge voorlooptemperatuur tot 75°C bij een buitentemperatuur van maximaal -15°C
  • Toepassingsgebied bij een buitentemperatuur van -25°C voor monovalent gebruik
  • Ideaal voor renovatie of vervanging in bestaande gebouwen

Mitsubishi Electric Warmtepompen

Wil je alle verschillende lucht-water warmtepompen bekijken? Of wil jij de technische details achterhalen? Bekijk dan alle Ecodan warmtepompen.

Alle warmtepompen

Rond de VSK 2024 lees en ontdek je meer over de professionals die samen zorgen voor serieuze expertise en premium warmtepompen.

Gratis toegang VSK
Special VSK 2024 6-9 februari | Jaarbeurs