• Datum
  • Leestijd 2 minuten

Ecodan cilinderunit; Het plug and play-principe

Het geheim van de Ecodan warmtepomp van Mitsubishi Electric vind je niet buiten, maar binnen, in het hart van het systeem. De binnenunit kan geplaatst worden binnen één vierkante meter en bevat alle belangrijke componenten; van de bediening, regeling, het buffervat en de driewegklep tot de pomp en plaatwisselaar. Pluspunt voor installateurs? Het plug and play-principe. De cilinderunit is namelijk voorzien van alle benodigde technische componenten.

Voor ieder wat wils

Erik Nagelkerken, productspecialist bij Alklima, exclusief distributeur van Mitsubishi Electric, legt de kracht uit van de Ecodan cilinderunit: “De warmtapwatervraag bepaalt de grootte van je buffervat. De opties daarbij zijn 170, 200 en 300 liter. Die verschillen zie je enkel terug in de hoogte van de cilinderunit. Ongeacht het oppervlak van de technische ruimte, heeft de opstelling altijd maar één vierkante meter nodig. Daar komt bij dat de cilinderunit ontzettend stil draait. Je hoort ‘m nauwelijks.”

De afmetingen van de woning, het aantal bewoners en de hoeveelheid tapwater spelen een belangrijke rol in de keuze voor het juiste vermogen van de unit. Nagelkerken: “Daarbij letten we uiteraard ook op hoe snel met een bepaald vermogen tapwater gemaakt kan worden. Het duurt bijvoorbeeld veel langer voor een unit met 2 kW 300 liter water heeft opgewarmd. De kleinere vermogens koppelen we daarom veel vaker aan de 170 of 200 liter, waarbij de 200 liter de meest gekozen optie is. Vaak blijkt dit voor een gezin met twee kinderen meer dan voldoende te zijn. In vergelijking met de 170 liter is deze middenweg ook een financieel aantrekkelijkere keuze. Het prijsverschil met de 170 liter is minimaal. Die kleinere capaciteit van 170 liter biedt vooral een uitkomst wanneer er minder bouwhoogte beschikbaar is.”

Spelen met ruimte

Geen ruimte voor een cilinderunit? Dan biedt de hydrobox mogelijk uitkomst. Deze aan de muur te bevestigen compacte unit is voorzien van al het benodigde leidingwerk en maakt het mogelijk om een losse warmtapwatertank elders te plaatsen. Dit stelt installateurs in staat te spelen met de beschikbare ruimte. De afmetingen van de woning, het aantal bewoners en de hoeveelheid tapwater spelen een belangrijke rol in de keuze voor het juiste vermogen van de unit

Erik Nagelkerken Productspecialist