• Datum
  • Leestijd 3 minuten

All-Electric Ready is duurzame basis voor een gasloze toekomst

Met de stijgende energieprijzen is het zeker de moeite waard om maatregelen te nemen die goed zijn voor het klimaat én voor je portemonnee. Een eerste stap is het verduurzamen van je woning. Maar waar begin je? En wat is de beste oplossing voor jouw huis? Het All-Electric Ready-concept maakt het makkelijker om op ieder gewenst uit te breiden naar all-electric en dus naar volledig gasloos wonen. Bovendien is de nieuwe hybride oplossing van All-Electric Ready nog duurzamer dan de ‘klassieke’ hybride warmtepompen.

Verschillen tussen all-electric, hybride warmtepomp en All-Electric Ready

Geen woning is hetzelfde. Net als de wensen van bewoners. Met All-Electric Ready investeer je in een hybride installatie met de ambitie om op korte of middellange termijn all-electric te verwarmen. Helemaal gasloos dus. 

Maar wat zijn de verschillen tussen all-electric, hybride warmtepomp en All-Electric Ready? We hebben de verschillen hieronder voor je op een rijtje gezet.

All-electric

In een all-electric woning wordt geen gas meer gebruikt. De energie die nodig is voor verwarming, warm tapwater en koken, wordt elektriciteit gebruikt. Voor het verwarmen van je huis en warm water wordt een warmtepomp gebruikt. Het Ecodan warmtepompsysteem van Mitsubishi Electric is een lucht-/water-warmtepomp die bestaat uit een binnen- en een buiten-unit. Deze warmtepomp onttrekt energie uit de buitenlucht door het aanzuigen van lucht over de buiten-unit. Deze energie wordt door de binnen-unit omgezet in ruimteverwarming of -koeling en warm tapwater. De Ecodan lucht-/water-warmtepomp een zeer geschikt alternatief voor de traditionele cv-ketel. Door de Zubadantechniek is de Ecodan het enige warmtepompsysteem in de markt die geen gebruik maakt van een energieverslindende elektrische naverwarming of cv-ketel. De cv-ketel en gasaansluiting zijn dus overbodig.

‘Klassieke’ hybride warmtepomp

In veel bestaande bouw wordt verwarmd met een hoge temperatuurverwarming, de cv-ketel. In dat geval is een hybride warmtepomp de beste oplossing. Een hybride warmtepomp zorgt gedeeltelijk voor warmwater en verwarming in je woning. De warmte hiervoor wordt uit de buitenlucht en/of de afgezogen ventilatielucht uit huis gehaald. Het apparaat zelf werkt op elektriciteit en is daarnaast aangesloten op de cv-ketel. Daarmee bespaar je al gauw 60% op het gasgebruik in een gemiddelde woning. Dat is natuurlijk een mooi begin, maar een ‘klassieke’ hybride draait nog altijd voor zo’n 40% op gas. En een klassieke hybride zal nooit zónder gas kunnen. Wanneer je over wilt stappen op een volledig gasloze woning, heb je een ander apparaat nodig en moet je een apparaat dat technisch nog prima in orde is, weggooien. Dat past niet bij een duurzame oplossing.

All-Electric Ready, stapsgewijs verduurzamen

Met All-Electric Ready werk je stapsgewijs naar volledig elektrisch verwarmen en de productie van warm tapwater toe. De basis van het hybride All-Electric Ready-concept bestaat uit een volwaardige warmtepomp. En niet zomaar eentje. De premium Ecodan lucht-/water warmtepompen van Mitsubishi Electric zijn ontwikkeld voor hoofdverwarming onder strenge winterse omstandigheden. Daardoor kun je, ten opzichte van klassieke hybride systemen, grotere besparingen op aardgas realiseren. En met dezelfde warmtepomp kun je op een later moment helemaal van het gas af. All-Electric Ready werkt perfect samen met alle cv-ketels. Dat is fijn als je huidige ketel nog in orde is. Over duurzaam gesproken!

Starten

Starten doe je bijvoorbeeld met het Instapmodel. Dit model neemt direct een deel van de verwarmingsvraag voor zijn rekening. Dat scheelt direct in je gasverbruik en is dus goed voor het klimaat en je portemonnee. Naast verwarmen kun je met deze opstelling ook kiezen om te koelen.

Starten kan ook met het Doorpakmodel. Daarbij verzorgt de warmtepomp ook (een deel) van het warm tapwater. Duurzaam, slim en toekomstbestendig onderweg naar all-electric wonen.

Nog meer voordelen van onze All-Electric Ready-oplossingen lees je in ons blog over de voordelen van All-Electric Ready inclusief de nodige cijfers en statistieken!

Verken de mogelijkheden van All-Electric Ready

Download het e-book met waardevolle informatie die je helpt bij de keuze voor een passende hybride warmtepomp in jouw huis.

Lees meer over: