• Locatie Hengelo
  • Leestijd 3 minuten
  • Branche Woningbouw
  • Oplevering 2023

Gasloos wonen kan óók met een jaren '30-woning!

In tegenstelling tot moderne woningen, hebben veel oudere woningen nog een natuurlijk ventilatiesysteem. Zij ‘ademen’ door hun naden en kieren, waardoor veel warmte van binnen naar buiten verloren gaat. Dit maakt de woningen in eerste instantie ongeschikt voor een all-electric warmtepomp. Met de nodige maatregelen echter, komt all-electric wonen wél binnen handbereik. Óók in jaren ‘30-woningen. Dit bewijst de Fam. Ensink op Kemna uit Hengelo.

Chantal Ensink op Kemna en haar man kochten hun jaren ‘30-woning circa veertien jaar geleden. Omdat de twee-onder-een-kapwoning gedateerd was, startten zij direct met een rigoureuze verbouwing waarbij alle kozijnen zijn vervangen door kozijnen met HR++ glas. Ook zijn de dakkapellen uitgebreid en werden de elektrotechnische en werktuigbouwkundige installaties vernieuwd. “In de jaren die volgden, hebben wij ook de spouwmuren geïsoleerd. Twee jaar geleden hebben we bovendien een laatste voorraam vervangen door HR++ glas.”

Upgrade naar all-electric

In 2021 ontstonden nieuwe verbouwingsplannen. “We wilden graag een nieuwe keuken, met een andere indeling”, vertelt Ensink op Kemna. “Bovendien deed de wens voor all-electric wonen zich aan. Sinds ongeveer vier jaar zijn de gasprijzen flink aan het stijgen. Hierdoor kregen we te maken met vaste maandlasten van 500-700 euro voor alleen ons gasverbruik. Daar brachten we heel graag verandering in. Zeker richting de toekomst, waarin de gasprijzen alleen maar verder zullen stijgen. Vrienden van ons, die veel verstand hebben van hypotheken en verzekeringen, adviseerden ons om niet te lang te wachten omdat ook de hypotheekrentes een stijgende trend lieten zien. Daarom hebben we in juli 2021 besloten om de overwaarde van onze woning tegen een gunstig tarief te gebruiken voor een verdere verbouwing en verduurzaming.” In april 2023 gingen de werkzaamheden van start.

Minder ontdooicycli

In de afgelopen maanden is de benedenverdieping van de jaren ‘30-woning flink aangepakt, inclusief de bijkeuken. “De houten vloeren zijn verwijderd en vervangen door 60 cm schuimbeton, vloerverwarming en een afwerkvloer van circa 7 cm”, aldus Ensink op Kemna. “Hierdoor konden de losse radiatoren en convectorput verwijderd worden. Op ons dak zijn 23 zonnepanelen geïnstalleerd, die energie opwekken voor onze woninginstallaties én elektrische auto.” Voor de verwarming, koeling en warmtapwaterbereiding werd een Mitsubishi Electric PUHZ-SW75 YAA warmtepomp van 7,5 kW geïnstalleerd, in combinatie met een 200 liter boilervat.

De keuze voor de warmtepomp is volgens Ensink op Kemna een logische, omdat je minder energie gebruikt in de verwarmingsmodus. “Hiermee wordt ons comfort ook flink verhoogd. In onze woning hebben we circa 30-35°C verwarmingswater nodig. In combinatie met voldoende volumieke massa in de vloer merken we dat we – als we de thermostaat op 19°C instellen – de binnentemperatuur op een keurige 20-20,5°C kunnen houden.” De warmtepomp staat op een houten en plat dak, maar vanwege de massa van de warmtepomp en de trillingsdempers wordt amper resonantie ervaren.

Airco-units op de bovenverdiepingen

In navolging van de benedenverdieping zijn ook de radiatoren op de slaapkamers en een kantoortje afgesloten. “In plaats hiervan is een multi-split aircosysteem met een Mitsubishi Electric MXZ-3F54 buitendeel en drie MSZ-AP20 binnendelen geïnstalleerd”, vertelt Ensink op Kemna. “Daardoor kon de gasleiding verwijderd worden. Sinds enkele maanden verwarmen en koelen wij de bovenverdieping uitsluitend met airco-units.” Ook op de benedenverdieping werd een airco-unit geplaatst. In eerste instantie uit nood, om het gasverbruik te minimaliseren en om de periode tussen 2021 en 2024 te overbruggen. “Sinds de verbouwing wordt de airco-unit enkel nog gebruikt om te koelen. En ook de vloerverwarming kan onze woning enkele graden koelen ten opzichte van de buitentemperatuur. Wij hebben vloerverwarmingsbuizen van 20 mm in plaats van 16 mm toegepast, waardoor er meer flow plaatsvindt en net iets meer koelvermogen uit de vloer gehaald kan worden.”

De verbouwing en verduurzaming is inmiddels afgerond en het gezin Ensink op Kemna is uitermate tevreden. “Het voelt alsof we een totaal ander huis hebben gekregen. Het genot van egale (vloer)verwarming is enorm”, vertelt ze. “We hoeven ons geen zorgen meer te maken over hoge gasrekeningen. Bovendien wonen we (bijna) energieneutraal. De waarde van ons huis is gestegen en we zijn voorbereid op de toekomst. Bewoners die voor dezelfde keuze staan, adviseren wij om nu al vergelijkbare stappen te zetten. De investering verdient zich dubbel en dwars terug.”

We wonen (bijna) energieneutraal, de waarde van ons huis is gestegen en we zijn voorbereid op de toekomst.

Chantal Ensink op Kemna Woningeigenaar