• Datum
  • Leestijd 3 minuten

Nieuwe hybride warmtepomp is slimme tussenstap naar gasloos wonen

Met de stijgende energieprijzen is het zeker de moeite waard om maatregelen te nemen die goed zijn voor het klimaat én voor je portemonnee. Een eerste stap is het verduurzamen van je woning. Maar waar begin je? En wat is de beste oplossing voor jouw huis? Het All-Electric Ready-concept maakt het makkelijker om op ieder gewenst uit te breiden naar all-electric en dus naar volledig gasloos wonen. Bovendien is de nieuwe hybride oplossing van All-Electric Ready nog duurzamer dan de ‘klassieke’ hybride warmtepompen.

Slimme tussenstap naar gasloos wonen

Als je een nieuwbouwhuis laat bouwen, ga je waarschijnlijk direct voor een warmtepomp. Sinds juli 2018 mogen nieuwbouwwoningen niet meer aangesloten zijn op een gasnetwerk, maar moeten gebruik maken van een andere energiebron. Bij een woning die na 2000 gebouwd is, kun je je huis al in een aantal stappen all-electric maken, bijvoorbeeld door je cv te vervangen door een warmtepomp. Als een woning niet direct gasloos kan worden gemaakt, is een All-Electric Ready-systeem een slimme en duurzame tussenstap om in de nabije toekomst je woning all-electric te maken. 

All-Electric Ready ook voor bestaande bouw

Voor woningen die gebouwd zijn vóór 2000 is installeren van een complete warmtepomp niet altijd mogelijk, bijvoorbeeld doordat de isolatiewaarde van je huis te laag is. Maar investeren in een duurzame oplossing als een warmtepomp is alleen interessant als je huis goed geïsoleerd is. De tweede belangrijke voorwaarde is het gebruikte verwarmingssysteem. Een warmtepomp werkt het beste met lage temperatuurverwarming zoals vloerverwarming. In veel bestaande bouw wordt verwarmd met een hoge temperatuurverwarming: de cv-ketel. In dat geval is een hybride warmtepomp de beste oplossing. All-Electric Ready is de nieuwe hybride oplossing die geschikt is voor bestaande bouw waarbij een complete warmtepomp onmogelijk is. Daarmee bespaar je al gauw 60 procent op het gasgebruik in een gemiddelde woning. 

Nadelen ‘klassieke’ hybride warmtepomp

Dat is natuurlijk een mooi begin, maar een ‘klassieke hybride’ draait nog altijd voor zo’n 40 procent op gas. En een klassieke hybride zal nooit zónder gas kunnen. Wanneer je over wil stappen op een volledig gasloze woning, dan heb je een toestel over die technisch nog prima in orde is, maar die je toch af moet danken. Dat past niet bij een duurzame oplossing. Bovendien is de klassieke hybride warmtepomp een oplossing voor de korte termijn. 

Bij Alklima hebben we een hybride-variant ontwikkeld: de lucht-/ water warmtepompen uit de Ecodan productlijn zijn ‘All-Electric Ready’. Met deze lijn leggen we de focus op een CO2-neutrale samenleving op de kortst mogelijke termijn en op het gasgebruik dat maximaal moet worden teruggedrongen. We bieden dus geen tijdelijke, maar een toekomstbestendige oplossing aan.

Voordelen All-Electric Ready

De nieuwe hybride oplossing van All-Electric Ready heeft twee belangrijke voordelen ten opzichte van de bekende klassieke hybride warmtepomp:

Checkmark Duurzame basis voor gasloos verwarmen
Checkmark Grotere besparing op aardgas

Met All-Electric Ready wordt een hybride installatie aangebracht die wat betreft productkwaliteit, opstelling en capaciteit zo wordt uitgevoerd dat uitbouwen naar all-electric het vertrekpunt is. Daarmee leg je de basis om op korte of middellange termijn en met dezelfde installatie volledig gasloos te verwarmen. 

Wanneer het buiten rond het vriespunt of lager wordt, verwarmt bij de klassieke hybride warmtepomp de cv-ketel de ruimtes in de woning. Maar omdat onze warmtepompen zijn ontwikkeld voor hoofdverwarming onder strenge winterse omstandigheden, kan een grotere besparing op aardgas worden gerealiseerd ten opzichte van klassieke hybride oplossingen. Alklima biedt met All-Electric Ready een volwaardige, duurzame en toekomstbestendige keuze!

Weten of jouw woning geschikt is om direct van het gas af te gaan? Zet 'm op 50!

Het is bij oudere woningen lastig in te schatten of de woning direct gasloos gemaakt kan worden. Wat is de kwaliteit van de gevel en het glas? Met welke aanvoertemperatuur kan gewerkt worden? Om dat te testen, zet je de cv-ketel op een maximale aanvoer van 50°C. Op deze wijze kun je in de winterperiode eenvoudig bepalen of jouw woning direct geschikt is voor een warmtepomp zonder cv-ketel.

Lees hier meer over de verschillen tussen de warmtepomp, de klassieke hybride warmtepomp en de All-Electric Ready-oplossing.

Verken de mogelijkheden van All-Electric Ready

Download het e-book met waardevolle informatie die je helpt bij de keuze voor een passende hybride warmtepomp in jouw huis.

Lees meer over: